Home / Algemeen / AFC IJburg heeft nieuw eerste elftal rond: “We gaan gewoon beginnen”

AFC IJburg heeft nieuw eerste elftal rond: “We gaan gewoon beginnen”

De selectie is rond, de trainer is bekend en de eerste stap is gezet door AFC IJburg. Volgend seizoen starten de Amsterdammers met een eerste elftal, dat begint in de zondag vijfde klasse.

De spelersgroep telt achttien man, waarvan een aantal jongens zijn doorgestroomd uit de Onder-19. Ook de trainer, Joshua Moi-Thuk-Sung, maakt de overstap naar de senioren. “Er waren zo’n vijftig geïnteresseerden, waarna wij hebben gekeken of mensen het ook leuk vinden om bij AFC IJburg te voetballen en die weten op welk niveau ze beginnen”, zegt bestuurslid Michiel van Baarsen. “Dan zie je dat jongens afvallen. We hebben niet specifiek geselecteerd op kwaliteit, dit groepje is gewoon overgebleven.”

Het belangrijkste is dat de club nu kan beginnen met het seniorenvoetbal. De afgelopen jaren werd meerdere keren de boot afgehouden wanneer een vriendengroep naar IJburg kwam met het verzoek om het eerste elftal te worden. Nu hebben ze een kern met spelers die de hele jeugd hebben doorlopen. “We hebben nu zeven ‘eigen’ jongens in de selectie. Dat hadden er ook meer mogen zijn. Onze jeugd speelt de laatste jaren steeds hoger en daardoor krijgen we voor de komende jaren een steeds bredere basis.”

Er is bewust voor het zondagvoetbal gekozen, ondanks dat er steeds meer clubs stoppen met prestatief voetbal op de laatste weekenddag. De zaterdag was immers geen optie met meer dan honderd teams en 1100 jeugdleden die de club op drie velden kwijt moet. “Gezien onze veldcapaciteit was de keuze snel gemaakt, maar dat kan in de toekomst natuurlijk weer veranderen.”

Een meerjarenplan voor het seniorenvoetbal is nog niet aanwezig op IJburg. Stap één was het faciliteren van een eerste elftal, de rest is van latere zorg. “We gaan gewoon beginnen en dan kunnen we het daarna per jaar bekijken. In het eerste seizoen willen we ons handhaving. Je kan niet degraderen uit de vijfde klasse, dus onze eerste doelstelling gaan wij al halen”, glimlacht Van Baarsen. Nu dit staat, kan de blik voorzichtig op het volgende doel. “Ons hele verhaal over het seniorenvoetbal is pas af wanneer wij ook een dameselftal hebben. We gaan het komende jaar kijken of wij dat ook kunnen opzetten.”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)