AFC krijgt in KNVB Beker pijnlijke voetballes van Kozakken Boys

Het bekeravontuur van AFC strandt al in de tweede kwalificatieronde. De ploeg van Ton du Chatinier, koploper in de Tweede Divisie, ging op eigen veld heel hard onderuit tegen Kozakken Boys. Al binnen negentien minuten was de wedstrijd gespeeld, uiteindelijk stond er na afloop 1-5 op het scorebord.

“Kozakken Boys was vandaag een maatje of vijf te groot voor ons. Zij hebben ons op elk front afgetroefd”, oordeelde Du Chatinier treffend. “Het lag niet alleen aan een off-day van ons. Wij wisten dat Kozakken Boys een hele goede ploeg heeft. Ze hebben ons voetballes gegeven.”

SONY DSC

In vergelijking met de opstelling van de wedstrijd tegen De Treffers (3-2 overwinning) had de oefenmeester zijn ploeg op zeven plaatsen gewijzigd. “In de beker wil je natuurlijk ook die jongens de kans geven om zichzelf te bewijzen. Dat is vandaag helaas niet gebeurd”, verklaarde de oefenmeester zijn keuze. Tegen Kozakken Boys werd woensdagavond de onwennigheid op het veld duidelijk zichtbaar.

De start van de Amsterdammers was niet eens zo slecht. De eerste grote kans was na vijf minuten al voor Pepijn Kluin, maar hij zette te weinig kracht achter zijn inzet. Vier minuten later nam Kozakken Boys, vrijwel uit het niets, de leiding in handen. Everton Pires Tavares besloot van zo’n dertig meter uit te halen en verraste hiermee doelman Laszlo Sandor: 0-1.

De sluitpost kon enkele minuten later opnieuw de bal uit zijn net halen. Wederom werd er door de gasten uit Werkendam van afstand geschoten, nu verdween de pegel van Ahmand Mendes Moreira strak in de verre hoek. Toen oud-prof Berry Powel met negentien minuten op de klok middels een zeer fraaie omhaal voor de 0-3 tekende, was de wedstrijd in feite al gespeeld.

Pepijn Kluin haalt de bal meteen op na zijn eretreffer.

AFC slaagde er niet in om mee te komen in het niveau van de wedstrijd. Het was vaak te passief, stroef en het tempo lag te laag bij de thuisploeg. Met een klein gelukje deden de Amsterdammers na een half uur nog wat terug. De bal kwam plots voor de voeten van de vrijstaande Tim Wulffraat terecht, die de eretreffer aan de meegelopen Kluin gunde. Het was een treffer met weinig waarde, want nog voor het rustsignaal werd de achterstand weer uitgebreid naar drie doelpunten. Powel kon vogelvrij een panklare voorzet van Bryan Jongeneel achter Sandor koppen: 1-4.

De tweede helft deed er daardoor eigenlijk niet meer toe. Hoewel AFC door aanvallende wissels nog iets probeerde te forceren, was het aanvallend gewoon onmachtig. Kozakken Boys-doelman Nils den Hartog werd amper op de proef gesteld. De eindstand stond na iets meer dan een uur spelen al op het scorebord: 1-5. Een lichte overtreding van Magid Jansen op Tavares, waarbij het onduidelijk was of deze binnen of buiten het strafschopgebied werd begaan, werd bestraft met een strafschop. Tavares besloot zelf achter de bal te staan en voor de 1-5 te zorgen.

Harde overtreding van Bryan Jongeneel bij een 1-5 stand op Tim Wulffraat waar 'slechts' geel voor werd gegeven.
Harde overtreding van Bryan Jongeneel bij een 1-5 stand op Tim Wulffraat waar ‘slechts’ geel voor werd gegeven.

“Dit zijn natuurlijk wedstrijden op zich”, aldus Du Chatinier over het feit hoe hard de nederlaag tegen een competitiegenoot was aangekomen. “Het lag deels aan een off-day bij ons, maar Kozakken Boys heeft gewoon meer dan terecht gewonnen. Hier kunnen we weer lering uit trekken.” Het was tevens de eerste nederlaag van de oefenmeester sinds zijn terugkeer op Sportpark Goed Genoeg. “Het gebeurt een keer. Maar ik heb het liever vandaag dan zondag tegen Jong Vitesse.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de tweede kwalificatieronde van de KNVB Beker.