AFC laat Katwijk wegkomen met gelijkspel

Koploper AFC gaat de winterstop in met een voorsprong van zes punten op Katwijk. De topper in de Tweede Divisie eindigde onbeslist: 0-0. Het doelpuntloze gelijkspel was voor de ploeg van Uli Landvreugd het eerste puntverlies op eigen veld.

In een topperwaardige wedstrijd deden beide ploegen niet veel voor elkaar onder. De beste kansen waren voor de thuisploeg. Vlak voor rust zag Tim Linthorst zijn knal vanaf de middenlijn op de lat belandde, na een uur trof Fouad Belarbi het aluminium. De aanvaller deed dit voor een open doel, nadat een zachte inzet van Raily Ignacio van de doellijn werd gehaald. In de slotfase stond Katwijk minutenlang onder druk. Fraaie reddingen van Ricardo Kieboom op Melvin Grootfaam (schot in verre hoek) en Kenny Teijsse (kopbal) zorgden ervoor dat er geen doelpunt viel.

“Deze wedstrijd had alles. Tactisch spel, voetballende kwaliteiten, strijd, kansen voor beide ploegen. Een spannende 0-0”, vond Landvreugd. Hoewel zijn ploeg de betere kansen kreeg, ontsnapte het in de tweede helft twee keer aan een achterstand. Direct na de misser van Belarbi faalde ook Guus van Weerdenburg in de afronding en clubtopscorer Marciano Mengerink had eveneens het vizier niet op scherp staan.

Dat de Amsterdammers door het doelpuntloze gelijkspel voor het eerst dit seizoen op eigen veld punten lieten liggen, was slechts een heel klein smetje op de verder enorm succesvolle maanden. “Het is wel de kampioen van verleden jaar he”, benadrukt de oefenmeester. “Het belangrijkste was om niet te verliezen. Wij gingen vol voor de winst en hebben ook de betere kansen gekregen.”

Landvreugd geeft de koploper als cijfer voor het kerstrapport een ‘dikke 8’. Omdat er naar zijn gevoel nog rek inzit. “Ik denk dat wij zeker beter kunnen”, klinkt het duidelijk. “We hebben ook nog een lange weg te gaan. Het wordt de tweede seizoenshelft niet makkelijk, er kan van alles gebeuren. Maar we staan bovenaan en kunnen fijn de feestdagen ingaan.”

Een enorm goed gevoel zelfs voor de winterstop: liefst 38 punten uit de zestien wedstrijden en een ruime voorsprong op achtervolgers IJsselmeervogels (vijf) en Katwijk (zes). Het kalenderjaar wordt komende week afgesloten met een mooi toetje. De Amsterdammers gaan dinsdag voor de achtste finales van de TOTO KNVB Beker op bezoek bij eredivisionist Willem II.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.