AFC van laatste plaats af na zege op IJsselmeervogels

In de Tweede Divisie heeft AFC voor de tweede keer dit seizoen van IJsselmeervogels weten te winnen. Een vroeg doelpunt van Matthijs Jesse en een treffer valk na rust van Thomas van den Houten zorgde voor een enorme vreugde explosie bij de Amsterdammers.

Voormalig AFC-trainer Willem Leushuis vond het leuk om terug te zijn, maar na afloop moest hij daar toch op terugkomen. “Ik had er zin in inderdaad, maar ik heb nul punten dit seizoen gehaald tegen AFC en we hebben zelfs niet weten te scoren.” Hoe anders was het bij Thomas van den Houten.

De linksback zorgde op prachtige wijze voor de beslissing door een voorzet van Melvin Grootfaaam met een volley binnen te schieten. Het was alweer zijn vierde van het seizoen. “In de groepsapp stuur ik ook altijd berichtjes namens de topscorer dus het begint wel een beetje een eigen leven te lijden. Maar dit is natuurlijk heerlijk. We hebben de nul gehouden en ik heb weer gescoord.”

Foto Tom Poederbach | Uli Landvreugd (l) was aandachtig toeschouwer

Onder toeziend oog van de nieuwe trainer Uli Landvreugd zorgde Matthijs Jesse net voor het aanbreken van de vijfde minuut voor de 1-0. Na een goede pass van Jonathan Richard schoot beheerst de bal langs doelman Jaimy Schaap. IJsselmeervogels nam daarna het heft in handen en domineerde het grootste gedeelte van de eerste helft. Het kwam alleen niet tot scoren terwijl daar kansen genoeg voor waren.

Foto Tom Poederbach | Matthijs Jesse zorgt al na vijf minuten voor de 1-0

Christiaan van Hussen werd, nadat hij al drie man gepasseerd was, vlak voor de doellijn gestuit door Magid Jansen en Jonathan Richard. Een voorzet van Jeffrey Buitenhuis werd door iedereen voor het doel gemist en Robert Olijfveld zag zijn inzet worden gekeerd door de weer sterk keepende Patrick Zonneveld.

Het was wachten op de gelijkmaker, maar die kwam er niet. Jesse kon zijn tweede maken, maar stuitte, na een fout van Gevero Markiet, op Schaap. AFC kwam in het tweede deel van de eerste helft nauwelijks in de problemen, al moest Zonneveld vlak voor rust ingrijpen op een vrije trap van Soufyan Moro. Stijlvol tikte hij de bal over de lat.

Foto Tom Poederbach | Thomas van den Hoten maakte zijn vierde treffer van het seizoen

Nog geen drie minuten na rust deelde AFC de genadeklap uit. Een corner van Koen Bosma werd kortgenomen. Grootfaam draaide weg bij zijn tegenstander en uit zijn voorzet kon Van den Houten de 0-2 maken. Die klap kwam de ploeg van Leushuis niet meer te boven. Dat het slechts bij twee treffers bleef kwam vooral omdat Jesse een aantal enorme mogelijkheden om zeep hielp. Na een goede actie van Grootfaam schoot Jesse van dichtbij een niet te missen kans tegen Schaap aan.

Foto Tom Poederbach | jesse maakte de openingstreffer maar liet ook een aantal grote kansen liggen

Nadat Markiet tien minuten voor tijd de rode kaart kreeg wegens een slaande beweging naar Jansen kon AFC de zege groter laten worden, maar Jesse faalde in de slotfase tot twee keer aan toe. Niemand die daar verder wakker van zal liggen want AFC is van die hatelijke laatste plaats af, maar is er nog lang niet.

Klik hier voor de uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie. Maandag een uitgebreide samenvatting en reacties.