Home / Algemeen / AFC loopt promotie mis na nederlaag tegen Almkerk

AFC loopt promotie mis na nederlaag tegen Almkerk

Het zaterdag elftal van AFC is er niet in geslaagd om promotie naar de eerste klasse af te dwingen. Na het 1-1 gelijkspel van vorige week bij Almkerk waren de bezoekers op sportpark Goed Genoeg met 0-2 te sterk. Voor AFC betekent dit dat de ploeg van Wessel Colijn volgend seizoen wederom in de tweede klasse uit zal komen.

Na afloop was verdediger Thomas Rijsman natuurlijk teleurgesteld over de 90 minuten die zich net hadden afgespeeld. “Met name in de eerste helft hebben we het vandaag weggegeven”, begon Rijsman, die al vijftien jaar onderdeel is van het zaterdagteam van AFC. Rijsman: “We voetbalden te weinig naar voren, gaven geen druk en ook de duels pakten we in de beginfase niet goed op. We begonnen gewoon te slap aan de wedstrijd.”

Dit was voor de toeschouwers langs de lijn duidelijk zichtbaar. Waar AFC vorig weekend bij vlagen de bovenliggende partij was, kon het elftal van trainer Colijn vandaag weinig potten breken. De beste kansen waren ook voor de gasten uit Almkerk. Tot tweemaal toe dook Thomas Blankers voor AFC doelman Jort Berghuis op, maar de middenvelder had het vizier nog niet op scherp staan. Net voor de drinkpauze lag de bal dan toch achter Berghuis. Linksbuiten Michel Kooyman besloot om net voor de zestienmeter uit te halen en zijn schot bleek te machtig voor de AFC keeper, die de bal via de paal het doel in zag verdwijnen.

actie
Foto: Tom Poederbach: Nabil El Hiyani is dichtbij de aansluitingstreffer voor AFC

Na het doelpunt veranderde weinig aan het spelbeeld. De eerste mogelijkheid van AFC kwam na ongeveer een half uur spelen op naam van Anton Zamiatine, maar uit een corner van Bobby Gehring kopte de aanvaller over. AFC had duidelijk moeite met het spel van Almkerk, dat ditmaal niet de bus voor de eigen zestien parkeerde en veel druk zette op de laatste linie van AFC. Een tweede doelpunt vlak voor rust bracht AFC in een nog moeilijkere situatie. Niels Nieuwesteeg kon niet worden afgestopt door de defensie van de thuisploeg en met een tegendraads schot rondde de aanvaller van Almkerk zijn solo beheerst af.

Het was voor AFC zaak om na de rust meer naar voren te gaan voetballen, maar wederom bleef Almkerk het meest gevaarlijk. Zo voorkwam Jort Berghuis van dichtbij de 0-3 op een inzet van Niewesteeg. Een kwartier na rust kreeg AFC een nieuwe domper te verwerken toen Gehring er met een rode kaart vanaf moest na een wilde charge op een Almkerk speler. Pas met tien spelers op het veld wist AFC Almkerk meer onder druk te zetten. De ingevallen Nabil El Hiyani kopte over uit een vrije trap van de eveneens ingevallen Thijs de Graaff. Vrij kort hierna probeerde Milan de Wijs het met een afstandsschot, maar deze werd door keeper Stefan Wildhagen gekeerd.

juichen Almkerk
Foto Tom Poederbach: Almkerk juicht nadat Michel Kooymen de bezoekers op voorsprong zet

Naarmate de wedstrijd vorderde, en het einde steeds dichterbij kwam, probeerde AFC nog met een slotoffensief aan te komen. Dit leidde tot meerdere kansen voor beide teams. Eerste was Machiel Roubos die een voorzet van Nieuwesteeg niet binnen wist te tikken en aan de overzijde had El Hiyani de spanning terug kunnen brengen. Zijn schot werd van dichtbij echter gekeerd door Wildhagen. Vlak hierna bracht Zamiatine ploeggenoot De Graaff nog in stelling, maar de middenvelder raakte de bal niet goed en mikte daardoor over. Het slotakkoord was voor de bezoekers, die weer een goede kans op 0-3 lieten liggen. Rechtsback Derk Hakkers liep door de verdediging van AFC richting Berghuis, maar zijn lob belandde over het AFC doel. Niet veel later besloot scheidsrechter Knetsch voor het einde te fluiten en zag AFC promotie naar de eerste klasse aan hun neus voorbijgaan.

Volgens Rijsman, die ook volgend seizoen weer onderdeel uitmaakt van het zaterdag eerste elftal, was de thuisploeg verrast door de speelstijl van Almkerk. Rijsman: Bij hen thuis speelden zij de puurste vorm van Catenaccio en vandaag wisten zij ons op onze eigen helft vast te zetten. Pas toen wij met tien man moesten spelen, kwamen we een aantal keer gevaarlijk door. Ik baal ontzettend en vooral omdat we het op deze manier hebben laten liggen. Alleen vandaag was Almkerk net een maatje te groot.”

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC