Home / slideshow / AFC maakt zich op voor Onder 21-competitie
Benno Nihom

AFC maakt zich op voor Onder 21-competitie

Voetbalvereniging AFC komt komend seizoen uit in de Onder 21-competitie. Hiermee wil de club de hoogstaande jeugdopleiding verder verlengen. “We hebben met de nieuwe constructie een uitstekende piramide staan met een Onder 18 die op hoog, landelijk niveau speelt. Vervolgens kan je naar de Onder 21, waarna de grote talenten kunnen aanhaken bij AFC 1. Heb je nog een tussenstap nodig, dan is de Zaterdag 1 ook een prachtig team. Dat is de volgorde die we vanaf komend seizoen gaan aanhouden”, vertelt Benno Nihom, verantwoordelijk voor de technische zaken bij de club.

De Amsterdammers lieten de oudere jeugdspelers tot vorig seizoen veelal rijpen in het tweede elftal van de club, maar die strategie had ook zijn keerzijde. Uitkomend in de Reserve Hoofdklasse miste Nihom de koppeling tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal, vooral qua niveau. “Dat daarvoor iets in de plaats moest komen, was iets dat zeker was. Natuurlijk is het in een seniorencompetitie anders voetballen, maar de uitdaging is simpelweg lager. Bovendien ga je van zaterdagmiddag met veel publiek naar zondagochtend wanneer het voetbal niet bepaald leeft. Die aansluiting is gewoon niet goed. Als je van de Reserve Hoofdklasse de overstap wil maken naar de Tweede Divisie, dan is dat zeer ingewikkeld. Daar moet de Onder 21 verandering in brengen.”

AFC heeft met de Onder 21 een selectie op de been gebracht met spelers die uitsluitend al onderdeel van de club waren. Mochten spelers in de Onder 21 het benodigde niveau voor AFC 1 of de Zaterdag 1 laten zien, dan is het de bedoeling van de club om hen te laten doorstromen. “Als een jongen opvalt, dan heeft hij bij ons absoluut de mogelijkheid om de volgende stap te zetten. Uiteindelijk gaat het erom dat we in de komende jaren een betere doorstroom krijgen naar het eerste elftal. Dat is natuurlijk niet zomaar gepiept, want je neemt steeds kleine stapjes. We moeten allemaal dit jaar ervaren hoe de Onder 21 zich manifesteert en wat het niveau is. Bovendien moet de Zaterdag 1 eigenlijk op Hoofdklasse-niveau spelen om de doorstroom nog beter te maken. Het wordt een driejarenplan om gaandeweg meer spelers te laten doorstromen.”

Dat traject zet AFC in met hoofdtrainer Chedric Seedorf die als jeugdspeler voetbalde bij clubs als Ajax, Real Madrid en Internazionale én zijn sporen verdiende als profvoetballer. Het afgelopen jaar liet hij zich gelden als jeugdtrainer van AFC. “Volgens de eerste berichtgeving moesten we een trainer aanstellen met een UEFA A-diploma, maar later bleek dat je nog een jaar dispensatie kon aanvragen. Toen we dat wisten, was Chedric Seedorf intern de enige optie om deze klus aan te pakken. Chedric kan allereerst uitstekend met deze leeftijdscategorie omgaan, zo liet hij vorig jaar zien bij de Onder 18. Daarnaast is hij heel gedreven, ziet hij het spelletje goed en heeft hij zijn trainingen uitstekend voor elkaar. Vroeger kon hij zelf natuurlijk ook een aardig balletje trappen, dus dat spreekt voor de jongens voor de verbeelding. We helpen hem graag verder in zijn trainerscarrière, en dan is dit een mooie stap.”

Tekst: Jordi Smit
Foto: Tom Poederbach

Van Weerdenburg stapt van VV Katwijk over naar concurrent AFC

Bestel de seizoensgids nu voor slechts €9,99!

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC
Send this to a friend