AFC met speels gemak langs Monnickendam

AFC heeft in de zaterdag tweede klasse A de koppositie weten te behouden. De ploeg van Benno Nihom kende totaal geen problemen met Monnickendam en boekte op eigen veld een gemakkelijke 6-0 overwinning. Het was de zevende zege op rij voor de Amsterdammers.

AFC begon dominant aan de wedstrijd en pakte meteen het initiatief. Dit resulteerde na acht minuten in de eerste grote kans. David Weinstein bediende met een diepe bal Floris Dokkum, maar hij kreeg de bal niet langs Monnickendam-keeper Dean Schilder. AFC bleef geduldig en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong nadat middenvelder Brendan Nak een goede aanval over de rechterkant met een schitterend schot in de kruising afrondde. Monnickendam liet zich vijf minuten na de goal voor het eerst zien. Een vrije trap vanaf links van Jary Nijssen draaide echter niet genoeg naar binnen om waardoor AFC-doelman Jort Berghuis niet hoefde in te grijpen.

AFC - Monnickendam

Dat was ook het enige gevaarlijke moment van de bezoekers in de eerste helft. Na een half uur spelen kreeg AFC twee uitstekende mogelijkheden om de score te verdubbelen. Eerst stuitte Wessel Westerhof, na opnieuw een goede aanval over rechts, op Schilder en werd de rebound over gekopt door Mitchell Faerber. Vervolgens was het opnieuw Schilder die moest ingrijpen nadat Nak zich knap had vrijgespeeld in de zestien. AFC bleef kansen creëren, maar Faerber gleed in kansrijke positie uit en in een scrimmage voor het doel van Monnickendam wisten Westerhof en Singels niet te scoren. Vijf minuten voor rust was Singels wel trefzeker. Hij liet met een afstandsschot Schilder kansloos en schoot AFC zo met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust in.

AFC - Monnickendam

Na rust ging AFC door met kansen creëren en kwam Monnickendam er ook nu nauwelijks aan te pas. Nak en Dokkum lieten nog mogelijkheden liggen, maar een kwartier na rust zette Singels met zijn tweede van de middag AFC op 3-0 nadat hij een voorzet vanaf links beheerst afrondde. Twee minuten na de goal kreeg Monnickendam pas zijn eerste grote kans van de wedstrijd. De bal kwam uit de kluts voor de voeten van nummer vijf en Berghuis moest voor het eerst handelend optreden. AFC liet het iets lopen en Monnickendam-aanvaller Sinduhije Deo stuitte uit een moeilijke hoek op Berghuis.

AFC - Monnickendam

Drie minuten later was het dan toch weer raak voor AFC. Het was Faerber die uitstekend weg draaide in de zestien meter en hard en zuiver binnen schoot. AFC bleef nu doorgaan en invaller Michael Malmberg versnelde op links naar de achterlijn maar Westerhof en Faerber wisten zijn voorzet niet binnen te werken. Monnickendam kwam nog goed weg nadat een kopbal van Weinstein uit een corner van Dokkum van de lijn werd gehaald, maar niet veel later kwam AFC alsnog op 5-0 toen Daan Brinkman op rechts versnelde en Faerber bij de tweede paal scherp was om zijn voorzet binnen te tikken. Het slotakkoord was voor Malmberg. Dokkum miste de bal waardoor hij voor de voeten van Malmberg kwam. De linksbuiten aarzelde niet en plaatste de bal vanaf de rechterkant van het stafschopgebied diagonaal in de hoek.

AFC - Monnickendam

Zo kenden de Amsterdammers op eigen veld weinig problemen tegen de gasten uit Monnickendam. De ploeg van Benno Nihom behoudt de koppositie en heeft een voorsprong van twee punten op achtervolgers DVVA en AMVJ. Bij winst op HBOK volgende week mag AFC zich winterkampioen noemen in de zaterdag tweede klasse A.

Verslag Joey Schoo
Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)