AFC ook de grootste voetbalvereniging van Amsterdam

AFC is niet alleen de club met gemiddeld genomen de hoogst spelende teams van Amsterdam en omstreken. De Amsterdamse Tweede Divisionist heeft volgens de cijfers van de KNVB ook de meeste teams geregisteerd in het seizoen 2023/2024. In de top tien van (groot) Amsterdam en omstreken staan liefst zes Amsterdamse voetbalverenigingen.

Net zo als bij de meeste verenigingen het geval is, zijn veel van de voetballende AFC-leden in jeugdteams ondergebracht. Daarbij heeft AFC een omvangrijke seniorenafdeling. Op zaterdag en zondag zijn iedere week 21 volwassenelftallen in competitie actief.

Gelijk aan de ontwikkeling in heel Nederland, is een deel van de totale groei in leden bij Amsterdamse verenigingen toe te schrijven aan het dames- en meisjesvoetbal. Zowel binnen AFC als WV-HEDW is er weer sprake van een toename van voetbalsters. In de categorie meisjes onder 17 jaar neemt de vereniging AFC met veertien actieve teams zelfs een bijzondere plaats in. WV-HEDW volgt met een bijna gelijk aantal. Beiden zijn Buitenveldert – van oudsher bekend om een grote meidenafdeling op hoog speelniveau – inmiddels ruim voorbijgestreefd. Buitenveldert heeft ‘slechts’ zeven MO teams onder twintig jaar ingeschreven in KNVB-competities. Aan de Transformatorweg bij SDZ vinden we eveneens zeven meidenteams die deelnemen in competities. Opvallend is de omvang van het meisjesvoetbal bij SDW. Daar zijn dit seizoen 13 meidenteams actief. Bij GeuzenMiddenmeer zien we dat er behoorlijk wat seniorendamesteams aan verschillende competities deelnemen.

Wel meegenomen in de teamtelling, maar niet in de samenstelling, is het aantal voetballende meiden dat is ondergebracht in jongensteams in het kader van gemengd voetbal en gelijke kansen. Dat is een serieuze trend die zich lokaal, regionaal en landelijk doorzet. Met name in de onderbouw tot en met O13 spelen steeds meer kinderen samen. Verenigingen gaan hier bewuster mee om, wat zich mede uitbetaalt in ledengroei.

Een andere trend die zich doorzet is een afname van prestatieve JO19 (voormalig A1) teams. Clubs kiezen voor een JO18 op landelijk niveau, om daarna de jeugdspelers door te laten stromen in een O21 of O23 competitie. Daardoor kunnen jeugdspelers langer rijpen en gelijkwaardiger voetballen tot de ‘voetbalvolwassen’ leeftijd is bereikt. Uiteraard blijft het wel mogelijk om direct in een eerste of tweede seniorenteam in te stromen, óf de breedtesport in te gaan als (oud)-jeugdspeler. Naast de prestatieve O23 competities zien we ook dat de zogenaamde ‘breedteteams’ in de O23 categorie zich aanmelden bij de KNVB. Daar is ook een stijgende lijn te constateren.

Tot slot neemt het aantal 35+ en 45+ teams in KNVB competities bij veel Amsterdamse verenigingen toe. Daar lijken nog voldoende kansen voor de toekomst te liggen, in elk geval voor de wat kleinere Amsterdamse verenigingen om binding te behouden met de leden. Ook het zaalvoetbal onder de vlag van de vereniging zit in de lift. De gemeente Amsterdam voert daarin een actief beleid.

In het top tien klassement staan interessante stijgers en dalers. Dit zijn de grootste voetbalverenigingen op basis van ingeschreven teams bij de KNVB (bron: KNVB, 25 juli 2023).

  1. AFC (Amsterdam)
  2. WV-HEDW (Amsterdam)
  3. RODA’23 (Amstelveen)
  4. SCPB’22 (Badhoevedorp)
  5. Sporting Martinus (Amstelveen)
  6. SDZ (Amsterdam)
  7. Swift (Amsterdam)
  8. AFC IJburg (Amsterdam)
  9. Purmerend (Purmerend)
  10. Zeeburgia (Amsterdam)
Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!