AFC opent oefencampagne met gelijkspel bij Quick Boys

Na een goed trainingskamp in Belluno (Italië) heeft AFC op Nederlandse bodem de eerste oefenwedstrijd ter voorbereiding op het nieuwe seizoen niet weten te winnen. De tweededivisionist bleef op bezoek bij Quick Boys in Katwijk steken op een 1-1 gelijkspel. Melvin Grootfaam tekende voor het Amsterdamse doelpunt.

Met Derre Kwee (HHC Hardenberg), Eelke de Graaff (ODIN’59), Milan Hoek (Quick Boys), Ilias Zaimi (JVC Cuijk), Joost Hommenga (jeugd) en in de tweede helft ook nog Jermano Lo Fo Sang (FC Volendam) liet Ton du Chatinier voldoende nieuwelingen hun officieuze debuut in het shirt van AFC maken. De oefenmeester moest ook wel, want door afwezigheid van onder meer Magid Jansen, Koen Bosma en Matthijs Jesse had Du Chatinier slechts vijftien spelers (en een tweede keeper) tot zijn beschikking. “Ik kon maar vier keer wisselen, terwijl zij in de rust een heel nieuw team erin gooien. Dat is even bijten voor ons.”

In de eerste helft konden beide ploegen niet imponeren. Kansen waren schaars, net als goed uitspeelde aanvallen. De grootste mogelijkheid was voor Melvin Grootfaam, die de bal in de kluts met wat geluk voor zijn voeten kreeg. De aanvaller leek te schrikken van de kans die zich aandiende en schoof de bal van vijf meter langs de verkeerde kant van de paal. Quick Boys stelde daar bar weinig tegenover.

Toch opende de thuisploeg na de hervatting de voorsprong. Een klein kwartier voor tijd kopte Max van Steen raak uit een hoekschop van Sammy Zandbergen: 1-0. In de periode daarvoor waren Tenta Maeda (diagonaal schot gepakt door Patrick Zonneveld) en Chris Guijt (via vingertoppen Zonneveld en de lat over) al dichtbij de openingstreffer.

Het antwoord van AFC liet niet lang op zich wachten. Waar Tom van den Brink, Melvin Grootfaam en de ingevallen Dean Huisman doelman Martijn de Zwart in de tweede helft nog niet serieus konden testen, was de doelman kansloos op een schuiver van Grootfaam in de korte hoek. De 1-1 bleek uiteindelijk ook de eindstand, een terechte uitslag.

Du Chatinier gaf zijn ploeg voor het eerste optreden een zes als rapportcijfer. “Daar ga je altijd mee over, maar we moeten wel werken naar een 8. We hebben nog een aantal weken de tijd, plus dat ik een aantal spelers terugkrijg. Dat scheelt wel een slok op een borrel.” De nieuwelingen deden het volgens de oefenmeester naar behoren. “Het is een frisse groep, dat zit wel goed in elkaar.”