AFC schittert met pareltjes tegen Jong Vitesse

AFC heeft de koppositie van de Tweede Divisie steviger in handen. De ploeg van Uli Landvreugd herpakte zich tegen de beloften van Vitesse goed van een vroege achterstand. Dankzij een 4-1 zege liepen de Amsterdammers uit op de concurrentie en ligt de wintertitel voor het grijpen.

Schitterend, fenomenaal, fantastisch. Het regende superlatieven aan het einde van de tweede helft. Het veldspel was zakelijk met een 2-1 voorsprong op zak en de toeschouwers werden nog even getrakteerd op twee prachtige doelpunten. Een hakbal van Tim Linthorst achter zijn standbeen – nadat de centrale verdediger tijdens een counter het hele veld was overgestoken – en een kanonskogel van Yordi Teijsse vanaf bijna dertig meter bepaalden de eindstand op 4-1 toen de drie punten al in de pocket zaten. Landvreugd: “Dat was grandioos.”

Bij AFC hebben ze iets nieuws bedacht: vuurblazers, knallers en rood-zwarte slierten bij de opkomst van beide ploegen. Veel competitiegenoten zorgen zo voor een spetterend begin, maar op het veld had AFC even nodig om te schitteren. Het begint bijna een gewoonte te worden, dat de Amsterdammers moeten terugkomen van een achterstand. Binnen drie minuten ging het fout. Uit een hoekschop kopte Oskur Aktaz raak. Vrij snel daarna had Jong Vitesse-spits Thomas Buitink de 0-2 op zijn schoen, maar schoot van dichtbij hoog over.

De thuisploeg had ruim een kwartier nodig om een beetje in de wedstrijd te komen. Halverwege de eerste helft, in de 23ste minuut, bracht de nummer 23 van AFC zijn ploeg op gelijke hoogte: Thomas van den Houten. Raily Ignacio kreeg een voorzet van Melvin Grootfaam niet helemaal onder controle, waarna Van den Houten de 1-1 binnen knalde. Enkele minuten later was de linksback de aangever op de 2-1. Hij plaatste zijn corner uitstekend op het hoofd van Yordi Teijsse. Die voorsprong gaf de koploper niet meer uit handen en werd dankzij twee pareltjes zelfs uitgebouwd.

Als ‘cheering on the cake’, zoals Landvreugd het noemde, gunde de oefenmeester vijf minuten voor tijd aanvoerder Magid Jansen zijn 250ste wedstrijd in het shirt van AFC, als invaller voor Teijsse. De 35-jarige verdediger stond de laatste weken buitenspel met een voetblessure. “Dat was hem dik en dik gegund”, zei Landvreugd.

De voorsprong van AFC op achtervolgers Jong Sparta en Katwijk is inmiddels zes punten. Met nog twee wedstrijden voor de winterstop (FC Lienden-uit en Katwijk-thuis) kan de concurrentie slechts op doelsaldo nog op gelijke hoogte komen met de Amsterdammers voor de winterstop. “Maar Katwijk stond vorig jaar ook ver voor op Kozakken Boys en het kampioenschap werd pas op de laatste speeldag beslist. Er kan van alles gebeuren, dus je moet genieten waar we nu staan en dat doen we elke wedstrijd.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Tweede Divisie.