AFC stunt met indrukwekkende bekerzege op Telstar

Tweededivisionist AFC heeft voor een grote verrassing gezorgd door Telstar op hardhandige wijze uit de TOTO KNVB Beker te knikkeren. De ploeg van Uli Landvreugd versloeg de nummer veertien van de Keuken Kampioen Divisie met maar liefst 5-0.

De hele wedstrijd lang waren de Amsterdammers agressiever, scherper en ook veel dreigender dan de profs uit Velsen-Zuid. De openingstreffer van Fouad Belarbi viel na dertien minuten. De jonge vleugelaanvaller prikte een lage voorzet van Johan Kulhan (ex-Telstar) in de verre hoek: 1-0. Als Raily Ignacio (uit de draai via de handen van doelman Jeroen Houwen op de lat) en Kenny Teijsse (afstandsschot rakelings naast) iets meer geluk hadden, was het verschil voor rust al groter gemaakt.

Telstar kon amper een vuist maken en Patrick Zonneveld kreeg nauwelijks werk te verrichten. Na rust was hij wel kansloos op een van richting veranderde kopbal van Donny van Iperen, maar de lat voorkwam een gelijkmaker. In het laatste half uur sloeg AFC genadeloos hard toe. Nadat Yordi Teijsse uit een voorzet van Thomas van den Houten (ook een verleden in Velsen-Zuid) de 2-0 binnen kopte, speelde de thuisploeg eigenlijk al een gewonnen wedstrijd.

De ene treffer was vervolgens nog mooier dan de ander. Met de nadruk op de 3-0 van Kulhan. De scheidsrechter gaf voordeel na een luchtduel op de rand van het strafschopgebied, AFC pikte de bal op en met één keer raken over vier schijven gunde Ignacio de treffer aan Kulhan. Het was nota bene zijn allereerste treffer in het shirt van de Amsterdammers; dat terwijl hij al bezig is aan zijn derde seizoen.

Telstar probeerde nog iets uit te richten, maar pogingen van invallers Danny van Haaren (schuiver) en Jordie van der Laan (zijnet) konden Zonneveld niet serieus op de proef te stellen. Acht minuten voor tijd moesten de bezoekers zelfs met tien man verder: Toine van Huizen kon alvast gaan douchen na het vloeren van Ignacio. De vrije trap die daaruit volgde, werd door Milan Hoek strak in de hoek geschoten: 4-0. Uiteindelijk maakte verdediger Tim Linthorst met een snoeiharde pegel het Amsterdamse feest compleet.

Woensdagochtend uitgebreide reacties van Johan Kulhan en Uli Landvreugd op de indrukwekkende 5-0 zege.