AFC winterkampioen na overwinning op HBOK

AFC heeft na een 5-3 zege op HBOK het winterkampioenschap behaald in de zaterdag tweede klasse A. “De prijzen worden straks pas verdeeld, dus eigenlijk koop je er niks voor”, was AFC coach Benno Nihom, ondanks de vreugde, realistisch na afloop. Met deze zege boekte AFC de achtste driepunter op rij.

Op Sportpark Goed Genoeg waren beide ploegen weinig in de buurt van elkaars zestien meter gebied te vinden. AFC begon zonder een aantal vaste basisspelers, onder andere Floris Dokkum begon op de bank. Na het eerste half uur van aftasten was AFC de betere ploeg. Dat resulteerde direct in drie treffers vlak voor rust.

Foto Tom Poederbach: Brendan Nak (R)

De eerste twee doelpunten kwamen op naam van Mitchell Faerber. Met een snel schot van vlak buiten het zestienmetergebied verschalkte hij doelman Maarten Daniëls voor het eerst. De tweede treffer kopte Faerber knap binnen na een voorzet van Michael Malmberg. De grensrechter zag Malmberg in buitenspelpositie staan, maar scheidsrechter Peter de Waard oordeelde anders. Waar hij eerder de assist voor zijn rekening nam, schoof Malmberg niet snel daarna de 3-0 binnen.

Met die voorsprong leek AFC zich al voor rust verzekerd te hebben van de drie punten. HBOK-trainer Wessel Colijn had zijn ploeg in de kleedkamer meegegeven dat er snel gescoord moest worden na de rust. Dat lukte ook, want binnen een kwartier stond het 3-2 en AFC kwam onnodig in de problemen. Mauritsio Helstone scoorde de 3-1 en Davey de Haze tekende uit een strafschop voor de aansluitingstreffer.

Joey Singels

In de fase die volgde zochten beide ploegen de aanval. AFC wilde zich verzekeren van de zege door de 4-2 te maken, terwijl HBOK opnieuw een punt wilde afsnoepen van de koploper. Dat deden zij een maand geleden ook tegen toenmalig koploper DVVA, overigens het laatste punt dat de Zunderdorpers pakten.

Dat punt kwam binnen handbereik toen Helstone zijn tweede van de middag maakte. Hij omspeelde met behulp van zijn snelheid AFC-doelman Jort Berghuis en liet de hoop op een stunt stijgen aan de kant van HBOK.

Foto Tom Poederbach: De bank van AFC toonde haar waarde

De spelers die doorgaans in de basis staan bij AFC vielen vervolgens in. Met David Weinstein en Floris Dokkum op het veld wist Benno Sihom de rust terug te brengen op het veld. De overhand was weer voor de thuisspelende ploeg en de vreugde die heerste aan de kant bij HBOK duurde hierdoor slechts enkele minuten. Met een prachtige knal zette Justin Swart AFC weer op voorsprong. Vlak voor het einde van de wedstrijd werd er ook nog een penalty toegekend na een ongelukkige handsbal. Vanaf elf meter benutte Dokkum de kans de wedstrijd te beslissen. Hij bepaalde de eindstand op 5-3.

Na afloop was HBOK-trainer Wessel Colijn redelijk te spreken over de wedstrijd. “Het kon alle kanten op vandaag, want met een beetje meer geluk aan onze kant hadden we zeker een punt weggehaald hier.” Colijn deelde voor- en na de wedstrijd veelvuldig handjes uit op Sportpark Goed Genoeg. Hij werkte acht jaar als trainer bij AFC. “Ik had alleen liever met een punt weer naar huis gegaan”, bekende hij na afloop.