Home / Algemeen / AFC (zaterdag) bezorgt vernederd Argon ‘dieptepunt in clubhistorie’

AFC (zaterdag) bezorgt vernederd Argon ‘dieptepunt in clubhistorie’

“Gefeliciteerd met het dieptepunt in de historie van onze club.” Met het schaamrood op de kaken sprak de omroep deze moedeloze zin nadat Argon op eigen veld werd vernederd door AFC. De Amsterdammers straften pupillenfouten van de hekkensluiter keihard af om met een 0-6 zege eindelijk boven de streep uit te komen in de Hoofdklasse A.

Eens boven de streep, tot het einde boven de streep. Dat is het credo voor AFC. De eerste stap is gezet. Op zeer overtuigende wijze. “Je kan gerust zeggen dat dit een vernedering is. Voor ons is dit lekker. We kunnen het dus nog wel”, zei trainer Benno Nihom na afloop. In de het eerste half uur had de oefenmeester niet het idee dat het uiteindelijk zo’n eenvoudige middag zou worden. Doelman Jort Berghuis hield zijn ploeg op de been door Mark van der Weijden en Abdelhamid Rida van het scoren te weerhouden.

Twee treffers zeer kort achter elkaar maakten vervolgens het verschil. Met een subtiel schot opende aanvoerder Floris Dokkum de score en nog geen negentig seconden later werd deze verdubbeld door Mauritsio Helstone: 0-2. Gijs Niehe zorgde voor een goede onderschepping op het middenveld, stuurde de aanvaller richting het vijandelijke doel, waar Helstone optimaal profiteerde van zeer weifelend optreden van doelman Terence Manschot. “Bij zo’n aanval weet je dat het een goal is bij Helstone. Dat is precies onze kracht.”

Op slag van rust hielp voormalig Legmeervogels-speler Stefan Tichelaar de Amsterdammers een handje door in zijn eigen doel te scoren: 0-3. Argon bleek nog een paar verlate kerstcadeaus te hebben liggen en AFC pakte deze dankbaar uit. Manschot ging vlak na de hervatting opnieuw in de fout, waarbij hij Michael Malmberg onderuit haalde. De toegekende strafschop werd feilloos benut door Dokkum: 0-4.

Daarna was het gespeeld. De thuisploeg zit de laatste weken duidelijk in de hoek waar de klappen vallen en AFC deelde er nog een paar uit, om de Mijdrechters een extra zetje richting de eerste klasse mee te geven. Met een strak schot maakte Helstone er 0-5 van. Vier minuten voor tijd zette invaller Thierry van der Kooye zichzelf ook op het scoreformulier. Nadat een solo en fraaie kopbal geen doelpunt opleverde, controleerde de aanvaller een voorzet van Dokkum om vervolgens de eindstand 0-6 te bepalen.

Naast de eclatante zege was er nog meer goed nieuws voor de Amsterdammers, die nu op een veilige elfde plek staan. “We hebben in drie jaar nog niet verloren in dit eerste weekend van april. Ook vandaag niet. We zijn op de goede weg. Vaak zie je zo’n wedstrijd na rust gezapig en slap worden, maar iedereen blijft scherp en elkaar goed corrigeren. Volgende week zal tegen RVVH opnieuw cruciaal zijn. Maar we moeten ons geen zorgen maken, want we gaan het gewoon fiksen.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.

Foto’s Tom Poederbach