AFC (zaterdag) en ARC na aantrekkelijk duel in evenwicht

AFC is in haar eerste competitiewedstrijd blijven steken op een gelijkspel. De ploeg van Jorg Smeets deelde op eigen veld de punten met ARC: 2-2.

In de openingsfase van het duel deden beide ploegen weinig voor elkaar onder. Het was AFC dat na een kwartier spelen bij de eerste kans gelijk toesloeg. Mauritsio Helstone profiteerde van geklungel achterin bij ARC: 1-0. De Amsterdammers konden echter niet lang genieten van de voorsprong want drie minuten na de openingstreffer was het alweer gelijk. Stefan den Horder schoot uit de draai knap raak: 1-1. Den Horder had zijn ploeg na de gelijkmaker opnieuw een goede dienst kunnen bewijzen, maar ditmaal kopte hij de bal in de handen van doelman Gijs van Zetten.

AFC had het even moeilijk maar tien minuten voor rust kwamen de Amsterdammers goed combinerend door de verdediging van ARC heen, alleen was de inzet van Jermain Cikic te slap. Jeroen Borsboom aan de andere kant uit een lastige hoek de buitenkant van de paal. De laatste wapenfeiten voor rust waren van de thuisploeg. Gijs Niehe vergat in kansrijke positie het overzicht te behouden en een voorzet van Mauritsio Helstone werd ternauwernood onderschept.

In de tweede helft begon AFC sterker dan ARC. Toch waren het de bezoekers die na vijf minuten de leiding namen. Jeroen Borsboom kwam uit een corner voor Danny Goedkoop en tikte knap binnen. AFC had de opgelopen schade twee minuten later direct kunnen repareren. Cikic brak door in de zestien meter, maar de linksbuiten kreeg de bal net niet bij Mitchell Faerber.

AFC bleef de betere ploeg en ARC had geluk toen de inzet van Helstone, na een goede actie van Cikic, van de lijn werd gehaald. De verdiende gelijkmaker kwam er ruim twintig voor tijd, al was daar wel een cadeautje van ARC voor nodig. Doelman Aaron Balk liet een corner uit zijn handen glippen en Mitchell Faerber kopte binnen: 2-2.

Beide ploegen gingen in het restant van de wedstrijd voor de zege. Dat leverde vooral voor AFC nog grote kansen op. Helstone ging alleen op Balk af maar speelde de bal te ver voor zich uit en Niehe zag zijn inzet net naast gaan. Aan de andere kant had ARC pech dat een vrije trap van Den Horder de paal raakte en Gijs van Zetten knap redde op een kopbal van Luuk Samsom. Gescoord werd er in een spannende slotfase echter niet meer.

AFC-trainer Jorg Smeets kon na afloop leven met een gelijkspel. “Misschien dat wij op basis van het veldspel en de kansen iets meer verdienden, maar over het geheel gezien ben ik tevreden met een gelijkspel. We hebben een prima wedstrijd gespeeld, alleen gaven we de goals te makkelijk weg. Toch is een gelijkspel tegen een ploeg als ARC zeker niet slecht.”

Foto’s: Tom Poederbach