AFC (zaterdag) hard onderuit in Montfoort

AFC moet nog minimaal een speelronde wachten op de titel in de zaterdag eerste klasse A. Doordat concurrent Zuidvogels won en de koploper zelf verloor bij Montfoort (5-2), is het titelfeest van de promovendus uitgesteld. De voorsprong bedraagt nu nog negen punten.

De ploeg van trainer Benno Nihom kende in Montfoort een beroerde start. Al na twaalf minuten zette Dion Gerritsen de thuisploeg uit een fraaie steekbal op een 1-0 voorsprong. Vijf minuten later kreeg AFC opnieuw een knauw te verwerken toen Pepijn Veerman de wedstrijd moest verlaten na een overtreding en werd vervangen door Thijs de Graaf.

Kort daarop onderscheidde Maksim van Ingen zich. De doelman van de Amsterdammers haalde een vrije trap uit de kruising. De prachtige reflex van Van Ingen luidde een sterkere periode van AFC, maar achtereenvolgens Mauritsio Helstone (net te kort) en Floris Dokkum (op doelman Vianen) lieten een mogelijkheid onbenut.

De grootste mogelijkheid kreeg Helstone op slag van rust. Na een knappe actie van De Graaf werd het schot uit de draai op de doellijn gekeerd door een verdediger van middenmoter Montfoort. In de 57ste minuut viel de gelijkmaker alsnog. Daryl Gerritsen had het nodige geluk bij een harde vrije trap. Montfoort-doelman Robin Vianen, liet de bal tot verbazing van het thuispubliek door zijn handen glippen.

Enkele minuten na de 1-1 tekende Marck van Baal voor de 2-1. Direct daarna greep Nihom in en bracht hij met Gijs Niehe en Jasper Blonk twee verse krachten in, maar het hielp niet. Van Baal zorgde na een snelle uitbraak en matig verdedigen voor de 3-1. AFC kwam via een droge knal van Justin Swart terug tot 3-2, maar verder kwamen de Amsterdammers niet. In de slotminuten maakte Fahd Rouas aan alle onzekerheid voor Montfoort een eind en even later bepaalde Van Baal met zijn derde van de middag de eindstand op 5-2.

“Het is een verdiende nederlaag, al is een scheidsrechter die de grenzen niet aangeeft mede schuldig aan het soort wedstrijd dat het wordt”, vertelde Nihom na afloop. De oefenmeester zag naast Veerman ook Malmberg uitvallen na stevige overtredingen. “Malmberg heeft waarschijnlijk een gebroken rib, maar door die stevige overtredingen verliezen we niet. We voetbalden niet goed genoeg en enkele jongens haalden niet hun normale niveau. Dat moet over twee weken beter.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.