Home / Algemeen / AFC (zaterdag) heeft weinig moeite met ‘niet meedogenloos’ AGB

AFC (zaterdag) heeft weinig moeite met ‘niet meedogenloos’ AGB

Slechts honderd seconden was de wedstrijd bezig toen zaterdag eersteklasser AFC het verschil maakte tegen AGB. De bezoekers kwamen een zeer snelle achterstand niet meer te boven, liepen lange tijd achter de feiten aan en verloren het duel voor de districtsbeker uiteindelijk met 4-0.

Lang had Mitchell Faerber niet nodig om het net te vinden. Er was nog geen uitgespeelde aanval geweest, maar wel een hoekschop en daaruit viel de 1-0. De spits knikte goed raak uit een corner van Floris Dokkum. Het legde meteen het probleem van AGB bloot. Voetballen kunnen ze bij de zondag eersteklasser wel, maar trainer Imdat Ilguy vindt zijn ploeg ‘totaal niet meedogenloos’. “Cornerballen, vrije trappen, twee meter weggeven. Misschien kan dat nog in de tweede klasse, alleen niet in de eerste klasse. En het is geen excuus, maar ik mis nog vijf potentiële basisspelers.”

Het duurde tot de 22ste minuut voordat de bezoekers serieus gevaar konden stichten. Bakary Jobe, één van de enige spelers die deze zomer bij de club is gebleven, brak door aan de linkerkant en trof de paal. Op het moment dat AGB iets meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, sloeg AFC met een tegenaanval uit het boekje toe. Nieuwkomer Jermain Cikic stuurde Helstone de diepte in en zijn strakke voorzet was op maat voor Dokkum: 2-0.

Ook die treffer liet de zwakte van AGB zien. “In de omschakeling moeten we nog heel erg wennen aan het spelletje dat ik wil spelen”, zegt Ilguy, jarenlang trainer van OFC geweest en via Sparta Nijkerk deze zomer teruggekeerd in de regio. “Dat is heel anders dan ze gewend zijn: zo hoog mogelijk druk geven. Iedereen, inclusief de keeper, moet meedoen. Als je dat niet doet, kom je in de problemen. Wanneer je de lange bal er in de omschakeling niet uithaalt, gaat het fout. Want iedere ploeg heeft wel een snelle speler.”

Met enkele wissels probeerden de bezoekers in de tweede helft terug te komen, maar ze bleven achter de feiten aanlopen. Verder dan twee vrije trappen – Hursut Meric rakelings over en Arsenio Dihalu recht in de handen van keeper Gijs van Zetten – kwam de zondag eersteklasser niet. Na ruim een uur spelen gooide Cikic, op aangeven van Helstone, het duel definitief in het slot. Uiteindelijk bepaalde Faerber met zijn tweede van de middag de eindstand op 4-0 in het voordeel van AFC.

Ondanks de uitslag was AFC-trainer Jorg Smeets niet helemaal tevreden. “In balbezit vond ik het niet heel goed. We hadden veel meer gebruik kunnen maken van de ruimte die er bij AGB lag en aan de bal waren we nog wat te onrustig.” Na de ongelukkige nederlaag van vorige week – tegen KFC werd een 1-3 voorsprong verspeeld (4-3) – liet zijn ploeg in de eerste thuiswedstrijd zien wel het doel schoon te kunnen houden. “Dat is de winst vandaag. In aanvallende zin hadden we daar nog meer gebruik van hadden kunnen maken.”

Ilguy heeft door de ruime nederlaag extra huiswerk meegekregen. Maar daar is de voorbereiding – zo wordt de bekerperiode gezien – ook voor. “Wij hebben nog zeker vier of vijf weken nodig”, zegt de oefenmeester. In de bespreking heb ik aangegeven dat we met JOS/Watergraafsmeer en Legmeervogels in de eerste vier wedstrijden gelijk twee titelkandidaten krijgen. In die periode moeten wij zoveel mogelijk punten proberen te sprokkelen. Daarna heb ik er vertrouwen in dat wij minimaal voor een plek in het linkerrijtje kunnen spelen.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.

Foto’s Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)

Send this to a friend