AFC (zaterdag) hervindt aansluiting door winst op Argon

Ze hadden een overwinning nodig bij zaterdag Hoofdklasser AFC. Twee keer op rij werden de punten in de slotfase weggegeven, tegen Zwaluwen en Achilles Veen, en met confrontaties tegen concurrenten Argon en RVVH was een zege zo voor de winterstop wenselijk. Het lukte de ploeg van Benno Nihom tegen Argon wel om overeind te blijven in een hectische slotfase: 2-1.

“Het liep de laatste weken niet zoals wij willen, zowel op als buiten het veld. De resultaten zaten wat tegen, je geeft wedstrijden weg in de laatste fase. Daar hebben we over gesproken. Dat we juist bij elkaar moeten blijven, want als wij geen team zijn, zijn wij de kracht kwijt waardoor we hier gekomen zijn. Nu hebben we laten zien dat we het toch nog heel goed kunnen met elkaar. Je hoeft ons niet af te schrijven en wij horen thuis in deze competitie”, zei Nihom zelfverzekerd.

Ondanks dat AFC wat stroef begon, kreeg het binnen twee minuten al een dot van een kans. Pepijn Veerman kreeg de bal tot zijn eigen verbazing dankzij Argon-aanvoerder Gerard Aafjes op zijn hoofd en schrok zo van de mogelijkheid, dat hij deze onbenut liet. De thuisploeg was zoekende en bij één van de spaarzame hoogtepunten van Argon was het raak. Vanaf dertig meter stuurde Maikel van de Water zijn vrije trap via de onderkant van de lat in het doel: 0-1.

Na de tegentreffer pakten de Amsterdammers het een stuk beter op. Dit resulteerde met ruim een halfuur op de klok in de gelijkmaker. Argon-doelman Romero Antonioli moest een rebound toelaten op een inzet van Pepijn Veerman en aanvoerder Floris Dokkum was alert om de 1-1 ruststand binnen te tikken.

In de tweede helft trok AFC het duel steeds meer naar zich toe. Argon kwam er zelden nog gevaarlijk uit. Terwijl de eerste Amsterdamse wissel na 62 minuten klaarstond (Malmberg voor Sutorius) bezorgde de aanvallende middenvelder met zijn laatste balcontact voor de 2-1, nadat Dokkum een voorzet van Daan Brinkman opnieuw voor het doel bracht.

Met deze voorsprong moest Argon komen en werden aan de andere kant de ruimtes groot om de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Een goede reflex van Antonioli op een intikker van Veerman voorkwam dit. De gasten drongen aan en bezorgden AFC een paar hachelijke momenten in de slotfase. Een schot van Dennis Filippo werd geblokt door Jelle de Lange en Berghuis liet een voorzet los, maar was er op tijd bij om erger te voorkomen. Nu lukte het de thuisploeg wel om de krappe voorsprong over de streep te trekken.

De Amsterdammers, nu de nummer twaalf, hebben de onderste plaatsen voor even vaarwel gezegd en kunnen dit volgende week beklinken op bezoek bij nummer voorlaatst RVVH. “Daar moeten wij ditzelfde op de mat leggen. Als je die wint, kom je op achttien punten. Dat lijkt mij voor de eerste seizoenshelft helemaal niet slecht.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.