VOETBAL

AFC (zaterdag) houdt Stedoco op gelijkspel

In de zaterdag hoofdklasse A heeft AFC een punt over gehouden aan het duel met Stedoco. In een wedstrijd met veel strijdlust van Amsterdamse kant zette Mauritsio Helstone AFC na een uur spelen op voorsprong, waarna Remco Buist vijf minuten later de stand gelijk trok. De ploeg van Benno Nihom hield de nummer vier van de ranglijst vervolgens knap op een gelijkspel: 1-1.

In het eerste kwartier van de wedstrijd kwamen beide ploegen nog niet tot goede kansen. AFC moest het doen met doen met een kopbal van Mauritsio Helstone die ruim naast ging en aan de andere kant schoot Jay-Jay Meierdres recht op AFC doelman Jort Berghuis. AFC had controle over de wedstrijd, maar ondanks dat waren de bezoekers erg dichtbij de openingstreffer. Remco Buist zag zijn inzet via de paal terug het veld in stuiteren.

Na deze kans kwam ook AFC een aantal keer in de buurt van het vijandelijke doel. Thierry van der Kooye legde in een kansrijke situatie de bal verkeerd terug en een schot van Helstone miste kracht. Vijf minuten voor rust leek AFC op voorsprong te komen toen Van der Kooye de bal tegen de touwen punterde. Despits had daarvoor echter hands gemaakt, waardoor de treffer werd afgekeurd. Aan de andere kant gaf AFC niets meer weg en zodoende gingen beide ploegen rusten met de brilstand op het bord.

In de tweede helft kreeg Stedoco na acht minuten de eerste mogelijkheden via Jordey van Dam en invaller Rensy Baradas, maar was AFC het dichtst bij een doelpunt. Floris Dokkum nam een afvallende bal heerlijk op zijn slof, alleen de aanvoerder had pech dat zijn schot op de lat uiteen spatte. Ook Daan Brinkman kreeg een mogelijkheid, maar zijn schuiver ging voorlangs. AFC voetbalde beter dan Stedoco en beloonde zichzelf na een uur spelen. Helstone zette op links met een goede actie twee verdedigers te kijk en krulde de bal fraai in de verre hoek: 1-0. Stedoco kwam vijf minuten later bijna langszij toen Jort Berghuis een bal los liet. Gino Boers kon niet profiteren en kopte de bal in het zijnet.

Toch kwam de gelijkmaker er twee minuten later. Buist kon een op maat gegeven voorzet van Kevin Patijn eenvoudig binnen knikken. Twintig minuten voor tijd ontsnapte AFC aan een achterstand toen Van Dam een grote kans verprutste door de bal slap in de handen van Berghuis te schieten. In het laatste kwartier drong Stedoco logischerwijs aan voor de winst. Berghuis redde twee keer op schoten van Baradas en Morris van den Brink, terwijl Sil Paddenburg de bal bijna in eigen doel werkte. In de absolute slotfase kwam AFC echter niet meer in grote problemen.

Doelpuntenmaker Helstone was na afloop content met de puntendeling. “We hebben ontzettend hard gestreden als team. Als je dan een punt overhoudt tegen een ploeg uit de top van de ranglijst kun je denk ik tevreden zijn. Natuurlijk had ik graag de matchwinner willen zijn, maar met een punt kan ik ook wel leven. Het was wel een lekkere goal. We wisten dat we op deze keeper veel moesten schieten. Toen ik de mogelijkheid kreeg en de verre hoek open lag, wist ik dat het raak zou kunnen zijn.”

De pijlsnelle aanvaller heeft er vertrouwen in dat AFC zich handhaaft in de hoofdklasse. “We willen heel graag op dit niveau blijven spelen, dus zullen we moeten strijden. De komende weken tegen onze concurrenten worden erg belangrijk. Als we dezelfde arbeid leveren als tegen Stedoco moet het goed komen.”

Kijk hier voor de overige uitslagen, de stand en het programma in de zaterdag hoofdklasse A.