AFC (zaterdag) officieus uitgespeeld voor titel na uitglijder bij Zwaluwen’30

AFC maakt in de zaterdag eerste klasse A eigenlijk geen kans meer op het kampioenschap. De ploeg van trainer Jorg Smeets kwam met een 4-1 nederlaag duidelijk tekort bij Zwaluwen’30. Alleen een overwinning met meer dan twintig treffers verschil en nederlagen van DHSC en ARC brengen de Amsterdammers nog de titel.

Smeets kijkt ondanks het verlies zeer nuchter terug op het duel in Hoorn. “We gingen er op zich niet vanuit dat wij nog kampioen zouden worden, maar desalniettemin was het een pijnlijke nederlaag. Het was overigens een zeer terechte nederlaag, want Zwaluwen was gewoon beter. Voetballend een hele goede ploeg met jonge spelers die graag willen. Bij ons was het geloof er niet en het liep gewoon niet.”

Eén van de pijnpunten van AFC van de laatste weken is volgens de keuzeheer het te weinig creëren van kansen. Ook bij Zwaluwen zorgden de bezoekers maar weinig voor gevaar. Alleen een schot van Justin Swart van een meter of 25 was het enige wapenfeit voor de pauze. De thuisploeg stelde daar wat meer tegenover en kwam na een halfuur via een uitbraak op voorsprong op 1-0.

Ondanks de achterstand was er nog niet heel veel aan de hand voor AFC. Tijdens de pauze kwamen de tussenstanden op de andere velden voorbij (DHSC 1-1 en ARC 2-2 red.). Smeets: “Deze waren ons op dat moment gunstig gezind en ik vond dat we in de tweede helft beter uit de startblokken kwamen. We kregen een aantal goede kansen waaronder een kopbal van Darryl Gerritsen op de lat. Het zat niet mee en nadat Zwaluwen de 2-0 via de omschakeling maakte, knakte er iets bij ons en was het geloof weer weg.” Thomas Schaap was de doelpuntenmaker voor de gastheren.

In het laatste kwartier moest Zwaluwen verder met tien man na een elleboogstoot van Joey Papamelodias. AFC kon ondanks het overtal geen potten breken en zag Zwaluwen via Jim Nelen op 3-0 komen. Lichtpuntje voor AFC was de terugkeer van Mitchell Faerber na lang blessureleed. De aanvaller bekroonde zijn rentree zelfs met een doelpunt: 3-1. Hierna kreeg AFC via een aantal scrimmages nog kansen op de 3-2, maar de aansluiting kwam niet. In de slotminuten zorgde Schaap voor de 4-1 eindstand.

De kansen op de titel zijn wel verspeeld, maar de nacompetitie lijkt wel veilig. Alleen BOL kan nog roet in het eten gooien als het de derde periode wint. “Maar dan moet ARC verliezen. Eigenlijk zijn we met het oog op de nacompetitie volledig afhankelijk van ARC. Ik neem aan dat zij gewoon op deze goede manier door blijven gaan. De derde plek achter DHSC en ARC, ploegen waar meer geld in is gestopt, is een mooi resultaat. Het seizoen zou wel een beetje mislukt zijn als we de nacompetitie mislopen”, besluit Smeets.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Verslag : Justin Crombeen
Archieffoto: Tom Poederbach

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
AFC