AFC (zaterdag) overwintert door probleemloze zege in districtsbeker

Waar AFC (zaterdag) de laatste jaren niet zo gelukkig was in de districtsbeker en telkens vroegtijdig werd uitgeschakeld, heeft de ploeg van Jorg Smeets zich nu geplaatst voor de laatste 32. De zaterdag eersteklasser was in de tweede ronde met 4-1 te sterk voor LSVV.

Het bekerduel met de nummer tien van de zondag eerste klasse A was op verzoek van LSVV naar donderdagavond verplaatst. De bezoekers schoten ook uit de startblokken. Er waren slechts 45 seconden gespeeld toen Toine Merk het zijnet had gevonden. Amper een minuut later kreeg AFC een levensgrote kans op de openingstreffer. Voor een leeg doel verslikte Jermain Cikic zich in de bal. Toch duurde het niet lang voordat de 1-0 viel. In de derde minuut benutte Floris Dokkum een strafschop, toegekend na een handsbal, feilloos.

AFC was de hele eerste helft de betere. De 2-0 leek aanstaande, maar kopballen van Oscar Cardoze (van de lijn gehaald) en Tjerk Posthuma (tegen de lat) leverden geen doelpunt op. Vlak na rust kwam LSVV, dat tot dat moment alleen via counters gevaarlijk was, verrassend op gelijke hoogte. Van dichtbij tikte Remco Reinhard de 1-1 binnen. “Jammer genoeg gebeurt dat weleens, dan begin je net iets te makkelijk of laconiek”, blikte Smeets terug.

De thuisploeg gaf vervolgens even gas en liep vrij gemakkelijk over LSVV heen. Mauritsio Helstone kreeg een teruggetrokken bal van Cikic, door een overstapje van Dokkum, voor zijn voeten. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot de aanvaller snoeihard raak. Nog geen minuut na zijn treffer had Helstone ook de 3-1 op zijn schoen, maar faalde oog-in-oog met doelman Dave Stet. De 3-1 viel even later alsnog uit een fraaie vrije trap van Daryl Gerritsen.

“Daarna had ik het idee: dat gaan ze niet meer goedmaken”, vervolgde Smeets. Dat lukte LSVV ook niet. Uiteindelijk pikte Tjerk Posthuma tien minuten voor tijd ook zijn doelpuntje mee en bepaalde daarmee de eindstand op 4-1. Voor de grap riep Smeets na afloop dat de Amsterdammers overwinteren in de beker, nu de derde ronde is bereikt. Met Ajax lukte het hem twee keer zelfs kwalificatie voor de KNVB Beker te behalen. “Ik wil altijd alles winnen en ik merk dat deze gasten ook steeds meer dat gevoel hebben. Ze vinden het zelf ook leuk om door te gaan.”

Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.