AFC (zaterdag) pakt drie belangrijke punten in Nootdorp

In de strijd om lijfsbehoud in de zaterdag Hoofdklasse A houdt AFC de aansluiting met de veilige plekken. De ploeg van Benno Nihom nam door een 1-3 overwinning op bezoek in en tegen Nootdorp bovendien afstand van de directe degradatiestreep.

Op de training deze week gaf Nihom zijn ploeg de boodschap mee dat de finaleweken eraan komen. “En in de afgelopen twee seizoenen is gebleken dat wij het beste presteren onder zulke druk. Als het moet, dan staan we er meestal. Dat heeft nu ook gewerkt. Ik wist dat wij niet minder zijn dan Nootdorp. En de overwinning was zeker verdiend.”

AFC begon goed aan het duel en dicteerde de eerste twintig minuten. Halverwege de eerste helft beet Nootdorp iets meer van zich af en dwong de thuisploeg doelman Maksim van Ingen tot een belangrijke redding. De brilstand halverwege was terecht, na de rust maakte AFC het verschil. “De tweede helft was echt voor ons”, aldus Nihom. Michael Malmberg liet een enorme mogelijkheid op de openingstreffer onbenut, waarna Tommy Dekkers in de 56ste minuut wel trefzeker was: 0-1.

Enkele minuten later verdubbelde Mauritsio Helstone op aangeven van Daan Sutorius de voorsprong voor de Amsterdammers. Nootdorp had weinig in te brengen en AFC verzuimde de wedstrijd in het slot te gooien. Daardoor kon de thuisploeg in de blessuretijd terugkomen via een benutte strafschop van Daley Windhorst. Het werd nog even spannend in de slotminuten toen de doelman van Nootdorp zelfs mee ging bij een hoekschop. “Dan denk je: het zal toch niet…”, blikte Nihom terug. De bal belandde echter voor de voeten van AFC-verdediger Daryl Gerritsen, die deze een blind naar voren schoot. Gijs Niehe won het sprintduel met zijn directe tegenstander en deponeerde de bal vervolgens in het lege doel: 1-3.

“We hebben een goede, volwassen wedstrijd gespeeld. Nu zijn er nog tien finales, waarvan we er vijf van moeten winnen. Vooral tegen onze directe concurrenten. Lukt dat, dan hebben we 33 punten en halen we het gewoon”, besloot Nihom. Momenteel staat zijn ploeg op de veertiende plek. De achterstand op de veilige twaalfde plaats (Nootdorp) is vier punten.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse A.

Archieffoto: Tom Poederbach