AFC (zaterdag) profiteert optimaal van zwakke plek WVHEDW

Zaterdag eersteklasser AFC is in 2019 van start gegaan met een klinkende zege op stadgenoot WVHEDW. De ploeg van Jorg Smeets was na rust veel te sterk voor de bezoekers, die op een 4-1 nederlaag werden getrakteerd en nog altijd in de staart van de ranglijst bivakkeren.

Dat het na negentig minuten 4-1 zou zijn, zag het er in het eerste halfuur niet naar uit. WVHEDW schoot goed uit de startblokken en was sterker dan de thuisploeg. “De eerste vijftien minuten zaten wij nog in onze winterslaap”, vond Smeets. Nadat Joost Heij in de openingsfase de paal trof met zijn kopbal, kwamen de bezoekers in de veertiende minuut verdiend aan de leiding. AFC-middenvelder Mike van den Steenhoven ging vlak voor het doel enorm in de fout, Heij pikte de bal op en stelde Boris Santen in staat de score te openen: 0-1.

Daarna greep Smeets in. De nieuwe tactiek van de Amsterdammers – met vijf verdedigers, waarvan de backs hoog staan – leek niet te werken, dus koos de oefenmeester ervoor terug naar de basis te gaan en met vier man achterin te spelen. “Soms moet je net even iets anders doen”, verklaarde de oefenmeester. Dat Mauritsio Helstone na ruim een halfuur gelijk maakte, hielp hier ook bij. Bovendien ontsnapte WVHEDW direct een minuut na de gelijkmaker aan een rode kaart voor doelman Jordy Heimens, die ver buiten zijn strafschopgebied hands maakte.

In de tweede helft sloeg de thuisploeg vrij snel toe. Nadat Van den Steenhoven in kansrijke positie miste, was het twee minuten na rust wel raak. Helstone schoot zijn tweede van de middag binnen en WVHEDW werd hierdoor onzeker. De bezoekers dachten via een treffer van Heij op gelijke hoogte te komen, alleen werd deze afgekeurd wegens buitenspel. Het lukte ook niet meer om langszij te komen, want even later tekende Thierry van der Kooye voor de 3-1, na goed voorbereidend werk van Van den Steenhoven. Smeets: “Hij heeft zijn foutje zeker goed gemaakt.”

WVHEDW gaf zich nog niet gewonnen en was dicht bij een aansluitingstreffer. Ashraf Azzouz raakte voor open doel de lat, in de rebound werd een kopbal van Heij net voor de lijn gekeerd. Spannend werd het niet meer, ook omdat de verdediging van de gasten niet op orde bleek. Schakel moest voor deze wedstrijd zelfs zo erg puzzelen dat hij rechtsback Richard Lynch aan de linkerkant had gezet en op rechts aanvallende middenvelder Danny Blom als gelegenheidsverdediger diende. “Dat was uit nood geboren”, verklaarde hij na afloop.

Zeven minuten voor tijd gooide AFC het duel definitief in het slot. Op aangeven van Van den Steenhoven pikte spits Tjerk Posthuma met een subtiel balletje zijn doelpunt mee. De Amsterdammers zijn door de 4-1 overwinning weer terug in de subtop, terwijl WVHEDW naar de voorlaatste plaats zakte. Schakel: “Tegen Huizen was het fantastisch, hadden we de stijgende lijn ingezet. Maar je bent zo goed als je laatste wedstrijd. De stand op de ranglijst liegt niet.”

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.