AFC (zaterdag) reist met goed gevoel af naar DETO

AFC start de nacompetitie om hun plek in zaterdag Hoofdklasse te behouden komend weekend met een verre uitreis naar Vriezenveen. De ploeg van Benno Nihom sloot de reguliere competitie goed af met een 3-0 overwinning op middenmoter Rijnvogels en eindigde daardoor op de dertiende plek.

Het duel werd naar woensdag verzet omdat afgelopen weekend alle wedstrijden van de club waren uitgesteld vanwege het overleden van Peter Dekkers (bestuurslid jeugdzaken). Voorafgaand aan de wedstrijd werd er een minuut stilte gehouden en AFC speelde met rouwbanden. “Peter was misschien wel onze grootste supporter. Ik denk dat hij heel trots zou zijn als de Zaterdag 1 in de Hoofdklasse blijft. Voor Tommy, en vooral voor Peter, willen wij laten zien dat wij ons in deze fase niet zomaar gewonnen geven.”

De overwinning kreeg hiermee een speciaal randje. Enkele minuten voor rust, nadat Floris Dokkum van dichtbij de score had geopend, nam de aanvoerder de hele ploeg mee om de 1-0 samen met teamgenoot Tommy Dekkers te vieren. “Dat vind ik echt klasse, heel mooi.” Nog voor de theepauze deed Thierry van der Kooye er een schepje bovenop. Hij was het eindstation van een aanval uit het boekje om de ruststand op 2-0 te bepalen.

Daarmee was de wedstrijd eigenlijk al gespeeld. In het begin van de tweede helft kregen de Amsterdammers legio kansen om de voorsprong verder uit te bouwen. Twee keer Van der Kooye (vlak voor het doel over en recht op doelman Gert Jan Vlieland), Floris Dokkum (fraaie redding op kopbal) en in de rebound Daan Sutorius (goede reflex Vlieland) hadden het geluk niet aan hun zijde. Uiteindelijk gooide Van der Kooye met zijn tweede van de avond en de veertiende van het seizoen het duel op slot: 3-0.

“Dit geeft vertrouwen voor de komende weken. Dertig punten is blijkbaar niet genoeg, nu hebben we drie finales. Als wij het team zijn dat we de afgelopen drie jaar zijn geweest, gaan wij het hopelijk halen”, zegt Nihom. De route naar lijfsbehoud begint bij DETO, de nummer vijf van de eerste klasse E. Daar zal AFC het zonder Nihom moeten doen. Hij speelt met de Ajax Vrouwen de bekerfinale tegen PSV. Donovan van Dam (trainer AFC Onder-17 en De Meer) vervangt hem. “Ik hoop dat ze het fixen in Vrienzenveen en dat dit niet mijn laatste wedstrijd was.”

Kijk hier voor de eindstand van de zaterdag Hoofdklasse A.