Home / Algemeen / AFC (zaterdag) rekent in povere derby af met angstgegner FC Aalsmeer

AFC (zaterdag) rekent in povere derby af met angstgegner FC Aalsmeer

Voor het eerst in negen jaar heeft zaterdag eersteklasser AFC angstgegner FC Aalsmeer kunnen verslaan. In een povere derby bleek een doelpunt van Mauritsio Helstone voldoende voor een krappe 1-0 zege. De ploeg van Jorg Smeets deed hierdoor goede zaken in het linkerrijtje.

“Deze wedstrijd verdiende geen winnaar”, was de conclusie van Aalsmeer-trainer Cor van Garderen. Daar had hij zeker een punt. Vooral in de eerste helft leek bij beide ploegen de angst om niet te verliezen groter dan de wil om te winnen. Twee teams die vooral verdedigend goed wilden staan en in aanvallend opzicht nauwelijks iets konden creëren. Namens AFC bleef het bij een zachte inzet van Tjerk Posthuma, oog-in-oog met doelman Nick van der Wiel, terwijl Aalsmeer-verdediger Burak Sitil een vrije trap snoeihard tegen de lat schoot.

AFC had op eigen veld bewust voor een iets terughoudendere tactiek gekozen. “In de eerste wedstrijd (1-0 nederlaag, red.) kozen we ervoor hoog druk te zetten en het spel te maken. Dat vinden zij fijn met hun snelheid voorin. Als zij het spel moeten maken, zie je dat ze in de problemen komen”, blikte Smeets terug. De amusementswaarde kwam dit niet ten goede. In balbezit was het van beide kanten vaak apathisch; spelers die de bal liever niet wilden hebben en een stroeve opbouw waardoor kansen uitbleven.

De wedstrijd snakte naar een doelpunt om opengebroken te worden en deze treffer viel na een uur spelen. Mauritsio Helstone reageerde attenter op een diepe bal dan de weifelend uitkomende Van der Wiel en tikte de bal in het verlaten doel. Daarmee had AFC de gewenste voorsprong te pakken en moest FC Aalsmeer komen. Ondanks een aanvalsoffensief konden de bezoekers nauwelijks iets meer creëren. Daarin speelt ook mee dat er een flink aantal spelers in de Aalsmeerse lappenmand zit. Van Garderen is niet te benijden, want ook Mark Ruessink (hamstring) en Calvin Koster (enkel) vielen geblesseerd uit.

“Ondanks dat je zoveel spelers mist, vond ik ons niet de mindere van AFC. Als je ons ziet spelen, is het helemaal niet zo slecht”, zei Van Garderen. Zijn ploeg kon een gelijkmaker niet forceren en ontsnapte aan de andere kant aan een grotere nederlaag omdat Gijs Niehe en Helstone het vizier niet op scherp hadden staan. Een grotere uitslag zou ook geflatteerd zijn geweest.

AFC heeft door de 1-0 zege eindelijk afgerekend met de slechte reeks tegen FC Aalsmeer. Bovendien klommen de Amsterdammers naar de derde plek, op drie punten (en een wedstrijd minder gespeeld) van koploper ARC. FC Aasmeer blijft tiende staan. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag eerste klasse A.

Foto’s Tom Poederbach