AFC (zaterdag) in slotfase langs Smitshoek

In de zaterdag hoofdklasse A heeft AFC afstand genomen van de onderste regionen. De ploeg van Benno Nihom won door een doelpunt van Floris Dokkum in de slotfase met 3-2 van Smitshoek. AFC klimt door de overwinning naar de negende plaats.

AFC begon ontzettend goed aan de wedstrijd. Het kwam na vier minuten spelen al op voorsprong. Smitshoek doelman Robin Boot tastte mis op een lange bal van Willem Deetman en Thierry van der Kooye profiteerde dankbaar: 1-0. Twee minuten later was het opnieuw raak voor AFC. Michael Malmberg bediende van der Kooye met een uitstekende voorzet en de spits tekende met een kopbal al vroeg in de wedstrijd voor zijn tweede van de middag: 2-0.

De thuisploeg ging door en Smitshoek had geluk dat Boot een fraai schot van Pepijn Veerman net over het doel kon tikken. Na ruim een kwartier spelen lieten de bezoekers zich voor het eerst zien. Een schot van Rutger van der Kleij werd geblokt en in de nastoot schoot aanvoerder Erwin Bravenboer naast het doel van Maksim van Ingen. AFC behield daarna de controle over de wedstrijd, maar moest ruim tien minuten voor rust toch de aansluitingstreffer incasseren. Van der Kleij werkte een corner van Jurien Reineta tegen de touwen: 2-1.

Vier minuten voor rust kreeg AFC nog een domper te verwerken. Malmberg wilde de bal in zijn eigen zestien wegwerken, maar in plaats van de bal raakte hij de tegenstander. De scheidsrechter gaf een penalty en Bart Deprez faalde niet: 2-2. Smitshoek had de schade vervolgens nog groter kunnen maken voor AFC. Reineta trof echter de buitenkant van de paal, waardoor beide ploegen met een gelijke stand gingen rusten.

In het eerste kwartier van de tweede helft bleven echte grote kansen voor beide ploegen uit. Boot kon eenvoudig redden op een kopbal van Helstone en Van Ingen was op tijd uit zijn doel om een doelpoging van Deprez te voorkomen. In het vervolg van de tweede helft was het slordig aan beide kanten en leek er geen goal meer te gaan vallen. Tot ruim vijf minuten voor tijd. Floris Dokkum profiteerde van een verdedigingsfout, omspeelde Boot en tikte eenvoudig binnen: 3-2. Drie minuten later kreeg Helstone nog een kans op 4-2, maar hij schoot vanaf de rand van het strafschopgebied een halve meter naast. Smitshoek probeerde met een slotoffensief nog de gelijkmaker te forceren, maar AFC gaf niets meer weg en kon zodoende drie punten bijschrijven op de ranglijst.

Trainer Benno Nihom sprak na afloop van een verdiende overwinning. “Het eerste half uur was het beste half uur van dit seizoen. Eigenlijk hadden we in die fase al verder afstand moeten nemen. Nu kregen we uit een corner en een goedkope penalty toch weer twee dompers te verwerken. Gelukkig hebben we daarna karakter getoond. We bleven voor elkaar werken en uiteindelijk viel het de goede kant op. Dit zijn drie dik verdiende punten.”

Kijk hier voor de overige uitslagen in de zaterdag hoofdklasse A.