AFC’er Brinkman over voetbal in de VS: ”Chaotisch, fysiek en veel rennen”

Na vier mooie jaren college voetbal in de Verenigde Staten keerde Daan Brinkman afgelopen zomer terug naar Nederland. De voormalig jeugdspeler van Ajax en selectiespeler van NAC Breda komt sinds dit seizoen uit voor het zaterdag vlaggenschip van AFC. Afgelopen weekeinde maakte hij daar zijn eerste doelpunt. De 24-jarige verdediger kende een prachtige tijd in Amerika en maakte daar een compleet andere manier van trainen mee. ”Chaotisch, en het is daar vooral keihard rennen.”

Het spel met de ronde knikker was niet het hoofddoel voor Brinkman om het buiten de landsgrenzen te zoeken. Hij haalde er in vier lentes zijn bachelor Psychologie op het College of Charleston in South Carolina. Maar tussen de studieboeken door was Brinkman vooral op het voetbalveld te vinden. ”Ik speelde daar in de Division One. De hoogste competitie voor colleges. Een vergelijkbaar niveau met AFC, maar heel fysiek.”

Brinkman2

De Nederlandse voetbaltactiek die hem met de paplepel werd ingegoten bij Ajax, ontbrak in Amerika. ”Er is minder een tactisch plan, maar ze kunnen wel allemaal keihard rennen. Bij de top van de collegeploegen zat er echt lijn in het spel, vergelijkbaar met een goed niveau in Nederland. Wij hadden niet zo’n goed team”, beschrijft Brinkman. De achterhoedespeler herkende trainingselementen afgeleid van het American Football. ”Ze zien daar het spelletje anders en denken daar in delen van het veld. De bal moest echt niet in de buurt van onze zestien zijn. Tactisch nadenken ontbrak dan en de bal moest zo snel mogelijk weg zijn.”

Het voetbal was misschien niet altijd sprankelend, de sfeer rondom de wedstrijden was geweldig. ”Het komt steeds meer op en de Major League Soccer wordt steeds groter. Bij uitwedstrijden in bijvoorbeeld California kwamen al die studenten kijken. Dat waren soms wel drieduizend man.” In The States proefde Brinkman ook zelfs nog even aan het betaalde voetbal. ”Ik heb daar nog een tijdje met een locale profclub meegetraind, maar ik heb toen eigenlijk besloten dat ik geen profvoetbal meer wou spelen.”

Brinkman Amerika 3

Brinkman keerde ondanks zijn mooie periode in Charleston wel terug naar Nederland.  ”Ik wilde kijken wat het best bij me past en ik wilde weer dicht bij mijn familie te zijn. En uiteindelijk in Nederland kwam ik bij dit team terecht. Hier heb ik weer zoveel plezier in het voetbal gekregen”, glundert Brinkman die tegen ZOB zaterdag zijn eerste treffer van het seizoen tegen de touwen schoot. Een schitterende aanval van ruim een minuut eindigde bij de voormalig profvoetballer die wel al goed was voor vijf assists. ”Ik scoor bijna nooit. Ik geef hem meestal af omdat ik weet dat hij bij mij er toch nooit ingaat.”

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Tom Poederbach

 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)