Ajax boekt belangrijke zege in Hoogeveen

Na vier competitiewedstrijden op rij zonder zege heeft Ajax weer drie punten bij kunnen schrijven. De ploeg van Jorg Smeets was op bezoek in Hoogeveen met 1-2 te sterk voor HZVV en nam daardoor de vierde plek in de zaterdag Hoofdklasse B weer in handen.

Vanaf minuut één was het een levendig duel in Drenthe. Ricardo Fransberg stuitte in de vierde minuut op doelman Hidde Streutker en ook Bilal el Amrani kon de rebound niet verzilveren. Aan de andere kant van het veld hield Stephan Veenboer zijn ploeg in de openingsfase op de been. Met wat geluk kwam Ajax na twaalf minuten aan de leiding. Een vrije trap werd door Siver Abdulrahman snel genomen, terwijl Streutker nog druk bezig was met het organiseren van zijn muurtje. De scheidsrechter keurde het doelpunt goed: 0-1.

Ajax kon vervolgens gaan bouwen aan een grotere voorsprong. Kenneth Misa-Danso was hiervoor een ware plaag voor de kwetsbare defensie van HZVV. Zijn scherpe voorzet werd door Erwin Breukelman van de doellijn gehaald, maar na ruim een halfuur was de vleugelaanvaller wel trefzeker. Oog-in-oog met Streutker liet hij de doelman kansloos voor de 0-2. Vlak voor de rust had het duel vroegtijdig beslist kunnen zijn. De onderkant van de lat stond echter een 0-3 van Jack van Moerkerk in de weg.

Pas in de slotfase van de eerste helft kregen de Amsterdammers het af en toe benauwd toen het opportunistisch spelende HZVV iets meer gas gaf. Na de rust werden de gasten steeds onrustiger en kon het niveau van het eerste bedrijf moeizaam benaderd worden. In het verder rommelige duel had Ajax het geluk dat de thuisploeg niet de kwaliteiten bezat om hier echt van te profiteren. De grootste kans was voor Jan Hup, die rakelings naast kopte.

Een kwartier voor tijd vond HZVV alsnog de aansluiting. Een vrije trap werd opnieuw voor het doel gebracht, waar Yannick Manisuwa klaar stond om de 1-2 te maken. Yoran Popovic had zelfs de gelijkmaker op zijn schoen, alleen raakte hij de buitenkant van de paal. HZVV gaf achterin steeds meer ruimte weg en daardoor kreeg Ajax enkele kansen om het duel definitief in het slot te gooien. Stanley Akoy vond de paal, Fransberg stuitte op Streutker en de rebound was niet aan invaller Veirano Slager besteed.

Het laatste fluitsignaal was vervolgens een grote opluchting voor de Amsterdammers, die een voorsprong nu wel over de streep konden trekken. Ajax klimt over Staphorst naar de vierde plek, maar nog steeds met een achterstand van zeven punten op koploper SC Genemuiden. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag: Marcel Wagenmakers
Archieffoto: Kenneth Misa-Danso