Ajax gaat efficiënt om met kansen tegen Ter Leede

Vorige week leed Ajax een terechte, maar onnodige nederlaag bij DOVO. Het werd nog maar eens duidelijk waar het Ajax aan schortte: scorend vermogen. Tegen het ook stroef gestarte Ter Leede kreeg Ajax, zonder de geblesseerd Burgzorg, Van Zoolingen, Da Silva, Sanches, Misao Danso, Enoh en De Jonge de kans om zich van zijn beste kant te laten zien.

Alle ingrediënten waren aanwezig voor en leuke pot voetbal van twee aanvallend ingestelde teams, met opnieuw de gastvrijheid van iedereen bij Only Friends  en het prachtige grasveld onder geweldige zonnige omstandigheden. Ter Leede nam duidelijk het initiatief vanaf de aftrap en na 6 minuten was het al raak. Melvin van Stijn liet de bal in de verre hoek belanden. Ajax was nog niet echt dreigend geweest maar had wel twee minuten later zijn passende antwoord klaar liggen, toen Michel van Aggele beheerst afrondde. Zijn lob over de keeper was goed voor de 1-1.

Een interessante openingsfase dus, zeker ook omdat Ter Leede verder ging waarmee het begonnen was. Zo ook in de 9e minuut, waar Thijs Haarman het eindstation was na wederom en goed opgezette aanval maar doelman Virgil Deen bracht redding. Inmiddels was wel al duidelijk geworden dat beide teams wel heel veel ruimte weggaven aan elkaar, vooral op het middenveld. Iets waar Ter Leede wel raad mee wist. In deze open wedstrijd leek het erop dat de bezoekers uit Sassenheim wat makkelijker voetbalden en Ajax duidelijk nog wat zoekend was naar de juiste afstemming onderling.

Pas in de 29e minuut zagen we Ajax weer eens dreigend voor doelman de Vries. Het was Anouar Moussa die met zijn typerende bewegingen de doelman van de roodgelen aan het werk zetten . Het leek erop dat Ajax deze grote kans nodig had om beter in zijn vel te geraken. Dat werd alleen maar nog meer ondersteund in de 30e minuut, want toen gebeurde totaal onverwacht iets wat zeker de boeken in zal gaan aan het eind van dit seizoen. Het was Timo van Roemburg die vanuit de middencirkel doelman Mark de Vries te ver voor zijn doel zag staan. Met een geplaatst schot zorgde hij voor de 2-1 voor Ajax. Het was zeker gezien het spelbeeld van de eerste dertig minuten enigszins tegen de verhouding. Toch werd moeizaam de rust bereikt met een 2-1 voorsprong, waar Ajax eindelijk eens zijn efficiëntie toonde tegen een prima voetballend Ter Leede.

In de rust werden er door trainer le Grand waarschijnlijk wat puntjes op de welbekende i gezet, zo kwamen Xamm Flemming en Jip Bartels in het veld voor Carlos Opoku en Stany Dankerlui, die geen grip kreeg aan de rechterkant waardoor Luuk Slegt en linie terug schoof. Het was misschien nog iets te voorbarig of het door deze wissels kwam, maar Ajax kwam voortvarend uit de startblokken. Het was Stefan Smal die de bal via de kluts bij Anouar Moussa deed belanden, die beheerst eenvoudig de 3-1 kon binnen schieten in de 47e minuut. 

Ajax zat duidelijk veel beter in de wedstrijd, maar bleef Ter Leede veel ruimte geven. Ondertussen ontpopte doelman Virgil Deen zich aan Ajax zijde als en ware sta in de weg zo ook bij de grote kans voor Mike Bekooij in de 51e minuut. Er volgden meer kansen voor Ter Leede en de wedstrijd was zeker nog niet beslist. In de jacht op de aansluitingstreffer schoot Stijn van Biezen rakelings naast in de 83e minuut. Vlak voor tijd viel dan toch nog de bevrijdende 4-1. Van Aggele stuurde Bartels diep, die de 4-1 maakte. 

Eindelijk ging Ajax efficiënt om met de kansen en sloot het de middag dus positief af. Volgende week gaat men op bezoek bij laagvlieger Barendrecht, maar eerst staat dinsdag het KNVB-bekerduel met VVSB op het programma.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers 

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)