Ajax geeft twee keer voorsprong uit handen tegen Staphorst

Opnieuw is Ajax er niet in geslaagd om een topper in de zaterdag Hoofdklasse B te winnen. De ploeg van Jorg Smeets liet concurrent Staphorst tot twee keer toe terugkomen van een achterstand en moest daardoor genoegen nemen met een punt: 2-2. De Amsterdammers zakken bovendien naar de vierde plek.

Van de zes cruciale duels speelde Ajax er dit seizoen twee gelijk en werden er vier verloren. “Misschien is dat een stukje kwaliteit”, zei Smeets daarover. Twee keer niet opletten bij een standaardsituatie betekende dat er slechts één punt bijgeschreven kon worden. Aanvoerder Berry van ’t Land zocht naar een verklaring. “Het is niet de eerste keer dit seizoen, het overkomt ons wel vaker. Vorige week kregen we er zelfs vier tegen bij Eemdijk. Maar ik zou echt niet kunnen zeggen waar het precies aan het ligt.”

In de eerste helft had een zoekend Ajax geen antwoord op de druk van Staphorst. De gasten waren bovendien twee keer heel dicht bij een openingstreffer waren. Eerst spatte een kopbal van de vrijstaande Martijn Brakke op de lat uiteen en vlak voor rust moest Roy Deken handelend optreden door een schot van Rémon Kroes van de doellijn te halen.

Tussendoor kreeg de thuisploeg slechts twee mogelijkheden om iets aan de stand te doen. Een kopbal van Berry van ’t Land werd door een verdediger uit het doel gehouden en vlak daarna schoot hij een vrije trap voorlangs. Gezien de moeizame eerste helft leek het een lastige opgave te worden voor Ajax, maar in de tweede helft bracht de ploeg daar al snel verandering in. Direct vanaf de aftrap werd Stanley Akoy gelanceerd en oog-in-oog met doelman Wibo van Dijk maakte hij geen fout: 1-0.

Staphorst was overdonderd door deze vroege tegentreffer en Ajax verzuimde vervolgens meer afstand te nemen. Na een lange rush vond Akoy nu de voeten van Van Dijk en de sluitpost redde ook op een schot van Lars Middelwijk. Zijn rebound eindigde in het zijnet. De grootste kans was voor Akoy. Hij kapte zijn directe tegenstander uit na een hoekschop van Jack van Moerkerk, maar vond de lat.

Bij één van de spaarzame uitvallen voor de gasten in de tweede helft was het wel raak. Martijn Brakke stond bij een hoekschop helemaal vrij bij de eerste paal en werkte de bal op fraaie wijze achter zijn standbeen hoog in de korte hoek achter doelman Stephan Veenboer: 1-1. Ajax raakte niet in paniek en had enkele minuten later de voorsprong weer in handen. Met een vrije trap van zo’n twintig meter liet Van ’t Land keeper Van Dijk kansloos voor de 2-1.

Er stond nog een kwartier op de klok en deze keer leek het er niet op dat Ajax de zege uit haar handen zou laten glippen. Smeets bracht een extra verdediger en middenvelder in, maar precies op dat moment werd een standaardsituatie de thuisploeg fataal. Een vrije trap van William de Boer vanaf eigen helft werd slecht weggewerkt, de bal belandde voor de voeten van Rob Mijnheer en hij schoot hard raak voor de 2-2 eindstand.

En waar twee vechten om één been, gaat de derde (Eemdijk) er mee heen. Die ploeg heeft de tweede plaats nu in handen en Ajax is naar de vierde plek gezakt. Wel is de achterstand van de Amsterdammers op koploper Genemuiden iets kleiner geworden: vier punten.

Maandag een samenvatting en reacties op onze Wedstrijd van de Week.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.