Home / Algemeen / Ajax grijpt tegen SDO naast districtsbeker

Ajax grijpt tegen SDO naast districtsbeker

Zaterdag Hoofdklasser Ajax is er niet in geslaagd om tien jaar na het winnen van de districtsbeker deze prijs opnieuw in de wacht te slepen. Door een rode kaart voor Chima Bosman speelde de ploeg van Jorg Smeets een uur lang met tien man. Deze tien slaagden er niet in om de elf van SDO te verslaan: 2-1.

Veel tijd was er voor de Amsterdammers niet om te treuren na de verloren bekerfinale. Zo’n 45 uur na het laatste fluitsignaal staat het volgende competitieduel op het programma, wanneer Sparta Nijkerk op bezoek komt. De resterende drie duels zijn van belang om de derde periode titel te winnen. “We hebben nog de kans op een prijs, en de nacompetitie, dus nu is het belangrijk om goed uit te rusten en zaterdag de knop om te zetten”, zei Smeets na afloop.

Vanaf het eerste fluitsignaal moest zijn ploeg het spel maken. SDO, dat met zo’n achthonderd supporters was afgereisd naar Breukelen, had niet de intentie om er zelf een wedstrijd van te maken. “Volgens mij hebben ze de bus meegenomen”, vervolgde de oefenmeester. Uit standaardsituaties probeerde Ajax gevaar te stichten, maar voormalig Ajax-doelman Rolf Hazelaar stond een openingstreffer in de weg bij pogingen van Roy Deken en Kenneth Misa Danso.

Na een half uur spelen kantelde het duel. Een gemene overtreding van Glenn van Zoolingen op Theo Visser ontaarde in een kleine vechtpartij. Recht voor de supporters van SDO liet Bosman zich gaan en werd met een directe rode kaart weggestuurd. Van Zoolingen kwam goed weg met ‘slechts’ geel. Pas met elf tegen tien liet SDO zich ook aanvallend zien. In kansrijke positie schoot Jasper Spanjerberg voorlangs.

Ajax probeerde zelfs met een man minder alsnog het spel te maken, maar de betere kansen waren voor de nummer acht van de zondag Hoofdklasse A. Ajax-keeper Jan Ziere redde goed op een schot van Visser en de ingevallen Tim de Jong haalde de inzet van Spanjerberg van de doellijn. Halverwege de tweede helft was het alsnog raak. Rick van der Velden mocht onbedreigd uithalen en zijn diagonale schot liet de aan de grond genagelde Ziere kansloos: 1-0.

In de slotfase kozen de Amsterdammers er, ondanks het ondertal, voor om op de aanval te gokken. Invaller Bilal el Amrani mikte uit de draai rakelings over. Acht minuten voor tijd speelde hij wel een belangrijke rol door Stanley Akoy middels een goede combinatie in scoringspositie te zetten. De middenvelder trok de stand weer gelijk en een verlenging leek aanstaande: 1-1.

Het gejuich van Ajax was van korte duur. Amper een minuut later werd Ziere bij een hoekschop geklopt door een harde kopbal van Visser: 2-1. Die voorsprong trok SDO wel over de streep, omdat het Amsterdamse aanvalsoffensief te traag was om de Bussummers echt op de proef te stellen. SDO volgt Purmersteijn op als bekerhouder, Ajax moet zich snel opladen om het seizoen alsnog met een prijs af te kunnen sluiten.

Morgen (vrijdag) een samenvatting van de bekerfinale.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)