Home / Algemeen / Ajax herpakt zich goed tegen Sparta Nijkerk

Ajax herpakt zich goed tegen Sparta Nijkerk

Zo’n 46 uur na de verloren bekerfinale heeft Ajax het enige antwoord gegeven dat de zaterdag Hoofdklasser kon geven: winnen. De ploeg van Jorg Smeets was met 3-1 te sterk voor middenmoter Sparta Nijkerk en blijft daardoor op koers voor een plek in de nacompetitie voor promotie.

Direct vanaf de aftrap ontsnapte Ajax dankzij doelman Stephan Veenboer aan een vroege achterstand. De sluitpost hield Janic Makizodila van het scoren af en de rebound was niet besteed aan Jan Struijk. De thuisploeg moest reageren en deed dit ook door zelf dicht bij een openingstreffer te zijn. Een vrije trap van Siver Abdulrahman stuiterde via de onderkant van de lat terug in het veld. Hiermee was de toon gezet voor een open wedstrijd, die vervolgens een beetje terugviel.

Na een half uur moest Veenboer opnieuw zijn kunsten tonen door met zijn voeten de inzet van Makizodila te keren en vervolgens door een waanzinnige reflex een schot van Frank Heus uit de kruising te tikken. Ajax kreeg vervolgens de motor moeizaam op gang en werd licht in het zadel geholpen door Sparta Nijkerk. Cedric Main werd in zijn rug geduwd, waarvoor Ajax een strafschop kreeg. De inzet van Bilal el Amrani werd gekeerd door doelman Dani Centen en terwijl Main de rebound wilde binnenschieten, stak verdediger Donny van der Wal hier een stokje voor. Dat kwam de aanvoerder van Sparta Nijkerk op een rode kaart te staan en kreeg Ajax opnieuw een strafschop. Nu ging Edwin Soenarto achter de bal staan om de score te openen: 1-0.

Ondanks de voorsprong leek Ajax steeds meer de tol te moeten betalen voor de zware inspanningen van afgelopen donderdag. Sparta Nijkerk nam zelfs met een man minder het initiatief. Heus verzuimde een slippertje van Glenn van Zoolingen af te straffen en Struijk schoot rakelings naast. Aan de andere kant van het veld werd een kopbal van El Amrani door Mark Groenewoudt van de lijn gehaald.

Een kwartier voor tijd slaagden de bezoekers er alsnog in om op gelijke hoogte te komen. Na een prima opgezette aanval scoorde Jesse Buitenhuis van dichtbij de 1-1. Sparta Nijkerk, onder leiding van interim-trainer Imdat Ilguy (volgend seizoen AGB, red.), ging in de slotfase va banque spelen en met de ontstane ruimte wist Ajax wel raad. Stanley Akoy rondde goed af en bracht de thuisploeg weer aan de leiding: 2-1.

In de blessuretijd gooiden El Amrani het duel definitief in het slot door een uitstekende individuele actie tot doelpunt te promoveren voor de 3-1 eindstand. De Amsterdammers kunnen het karwei volgende week afmaken. Winst op bezoek bij laagvlieger Zuidvogels, de oude club van Jorg Smeets, levert de periodetitel op.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag Marcel Wagenmakers
Foto’s Ronald Hovius

Send this to a friend