Ajax: het voorbeeld voor amateurclubs

AFC Ajax is natuurlijk dé club in de stad Amsterdam. In tegenstelling tot Rotterdam en Eindhoven heeft onze hoofdstad echter geen tweede profclub meer. Waar vroeger ook FC Amsterdam nog bestond, moet de stad het nu doen met Ajax en veel (goede) amateurclubs. We beschrijven deze clubs en hoe zij profiteren van Ajax en andersom.

FC Amsterdam als tegenhanger

In 1972 werd, als grote tegenhanger van het grote Ajax van dat moment, FC Amsterdam opgericht uit een fusie van DWS en Blauw-Wit, later voegde ook De Volewijckers zich daar nog bij. De club speelde thuiswedstrijden in het Olympisch Stadion en behaalde al snel enkele mooie successen in zowel de competitie als in Europa.  Ze eindigden in 1974 als vijfde in de competitie achter de gevestigde topclubs als Ajax en Feyenoord.

Zo mocht de club het jaar daarna Europa in en werd daar zelfs het grote Italiaanse Internazionale uit Milaan verslagen. In hetzelfde seizoen 1974/1975 was de Amsterdamse club ook stadsgenoot Ajax en diens rivaal Feyenoord de baas, allebei in het stadion van de concurrent.

De successen zorgden er echter ook voor dat veel spelers vertrokken en een transfer maakten, waardoor FC Amsterdam het niveau niet lang kon vasthouden. In het seizoen 1977/1978 degradeerde de club naar de Eerste Divisie en dat betekende langzaamaan de ondergang. De club zakte nog enkele jaren verder weg en in 1982 ging FC Amsterdam uiteindelijk failliet. Slechts tien jaar heeft het avontuur van de tweede profclub van Amsterdam dus geduurd. Daarin is het nooit gelukt om écht de strijd met grote broer Ajax aan te gaan, die in de jaren rond de oprichting van FC Amsterdam dé topclub van Europa was.

Topamateurs in de schaduw van Ajax

Sindsdien heeft Amsterdam, als hoofdstad van Nederland, dus nog maar één profclub. Maar voetbal zit in het Amsterdamse DNA verweven. Natuurlijk strijdt Ajax elk jaar in de top van de Eredivisie, maar ook de amateurclubs doen mee in de hoogste regionen bij de amateurs.

In de top tien van beste opleidingen van amateurclubs, staan niet voor niks ieder jaar weer één of meerdere Amsterdamse clubs. Die clubs profiteren van de kennis en kunde van proflcub Ajax, maar dat geldt ook zeker andersom. De grootste talenten van de amateurclubs maken uiteindelijk de stap naar het grote Ajax, dat een voorkeursbehandeling krijgt van de clubs waarmee samengewerkt wordt. En de spelers die nét afvallen in Amsterdam, kunnen vaak terecht bij de beste amateurclubs van het land, en dat is dan ook nog eens in de eigen stad.

Als profclub met één van de beste opleidingen ter wereld neemt Ajax de samenwerkingen met amateurclubs uitermate serieus. Ajax werkt in de regio samen met de zogenaamde HETT-clubs. Dit zijn amateurclubs die uitkomen in de Topklasse, Hoofdklasse, Eerste Klasse of Tweede klasse.

Deze clubs hebben privileges ten opzichte van andere amateurclubs. Zo mogen zij bijvoorbeeld meedoen met Ajax Clusterbijeenkomsten. Daarnaast organiseert Ajax het HETT-toernooi en geven ze demonstraties van trainingen op trainingscomplex ‘de Toekomst’. Ze hebben ook toegang tot de Ajax Online Academy en krijgen soms tickets voor duels van het eerste team van de Amsterdamse profclub. Zo profiteren beide dus optimaal van elkaar.

De beste amateurclub van Nederland

Vorig seizoen lukte het AFC, mede dankzij fervent supporter Jack van Gelder, één van de bekendste amateurclubs van Nederland, om kampioen te worden in de tweede divisie. Dat betekende dus het landskampioenschap in het amateurvoetbal voor de Amsterdamse Football Club.

En de toekomst?

De vraag is, gaat er ooit nog een tweede profclub komen in Amsterdam? Nog niet zolang geleden, in 2017, had ASV de Dijk nog plannen om de stap naar de profs te maken. De club speelde destijds in de tweede divisie en kwam ver in de beker. Inmiddels is de club tweemaal gedegradeerd en zijn de plannen (voorlopig) in de ijskast gezet.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)