Ajax houdt dankzij penaltykiller Stephan Veenboer hoop op promotie

Ajax heeft strafschoppen nodig gehad om zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie voor promotie naar de Derde Divisie zaterdag. Nadat de ploeg van Jorg Smeets dinsdagavond Ter Leede met 2-0 versloeg, gingen de Amsterdammers nu met dezelfde cijfers onderuit in Sassenheim. In de strafschoppenserie kroonde doelman Stephan Veenboer zich tot held door twee penalties te pakken.

Vooraf werd er door de Amsterdammers licht gevreesd dat Ter Leede op eigen veld vanaf minuut één zou stormen. Integendeel: in de eerste helft was Ajax juist de betere ploeg. Doelman Laszlo Sandor moest de thuisploeg enkele keren in de race houden bij kansen voor Kenneth Misa Danso, Jack van Moerkerk en Cedric Main. Ajax liet de kans liggen om het duel vroegtijdig te beslissen. Pas in de blessuretijd van de eerste helft stichtte Ter Leede enig gevaar. Ajax-sluitpost Stephan Veenboer redde goed op een inzet van Ben van der Lans.

Ook in het begin van de tweede helft leek het duel op dezelfde voet door te gaan. Via Stanley Akoy kregen de Amsterdammers de eerste mogelijkheid en in de tegenaanval was Mike Boelee (ex-RODA’23) dreigend namens de thuisploeg. Enkele minuten na rust slaagde Ter Leede erin de voorsprong te pakken. Een harde uithaal van Jesse Dingjan (volgend seizoen Swift) verdween via de paal in het net: 1-0.

In tegenstelling tot de vijftig minuten daarvoor begon de thuisploeg nu pas de duimschroeven aan te draaien door de stand over twee wedstrijden gelijk te trekken. Ajax kon slechts sporadisch een speldenprikje uitdelen. Misa Danso leek op weg naar de gelijkmaker, alleen was Sandor net iets eerder bij de bal. Twintig minuten voor tijd kreeg Ter Leede tot ieders verbazing een strafschop, nadat de scheidsrechter – terwijl er geen bal in de buurt was – een overtreding had gezien. Jeffrey Bok pakte dit cadeautje uit: 2-0.

De voorsprong die Ajax uit de heenwedstrijd had opgebouwd was hierdoor verdwenen. In het restant van de wedstrijd wankelden de Amsterdammers, maar bleven zij wel op de been. Een verlenging was noodzakelijk om een winnaar te bepalen. Het duel werd rommelig en onrustig en omdat de scherpte er aan beide kanten van af was – alleen invaller Stefano Seedorf was dicht bij een treffer (roekeloos naast) – maakten de twee ploegen zich op voor de penaltyserie.

De eerste strafschoppen gingen erin, maar nadat Tim de Jong miste, kon Oussama Siali (ex-Zeeburgia) Ter Leede op voorsprong zetten. Lars Middelwijk, Dingjan en Akoy waren vervolgens foutloos. Met een 3-3 tussenstand toonde Veenboer zijn kunsten. Eerst pakte hij de penalty van Ronnie Verplancke. Edwin Soenarto schoot Ajax weer op voorsprong, waarna Veenboer ook de inzet van Ian van Otterlo keerde en hierdoor de reddende engel was.

In de finale wacht een tweestrijd met Hoek, de nummer vier van de Hoofdklasse A. Dinsdagavond speelt Ajax thuis, zaterdag gaat de ploeg van Jorg Smeets naar Zeeuws-Vlaanderen toe. De winnaar komt volgend seizoen uit in de Derde Divisie, de verliezer krijgt een herkansing tegen de verliezer van Capelle-SteDoCo.

Kijk hier voor alle uitslagen en het programma in de nacompetitie.