Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

Ajax kan blamage van vorig jaar niet rechtzetten tegen DOVO

Vorig seizoen blameerde Ajax zich op ongelofelijke wijze op bezoek bij DOVO in Veenendaal. Het ging toen met maar liefst 11-0 onderuit. Nu stond wederom vroeg in het seizoen een bezoek aan DOVO op het programma en was het tijd om die blamage weg te poetsen. Maar daar slaagde de ploeg van Detlef le Grand niet in: 1-0.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Divisie Zaterdag

Ajax begon nog wel voortvarend. Na een gestuite opmars van Dico Koppers in de 5e minuut, mocht Lars Middelwijk – die last minute mocht starten voor Paul Quasten – een vrije trap nemen. De voorzet werd vervolgens maar ternauwernood naast gekopt door Tristan Buis en het leek erop of Ajax de toon daarmee gezet had. Maar nadat Anil Merçan in de 10e minuut het eerste waarschuwingssignaal gaf namens DOVO, volgde drie minuten later de eerste echte kans. Het was Lulinho Martins die oog in oog met Virgil Deen faalde. Deen redde knap met de voet.

Ajax leek de grip te verliezen en de energieke thuisploeg knokte zich terug in de wedstrijd waardoor het duel op en neer ging. Daarbij vonden de Amsterdammers het ook af en toe nodig om zelf een handje toe te steken. Zoals in de 22e minuut, toen een te zachte terugspeelbal een prooi leek te worden  voor Matthijs van Nispen. Maar omdat Lars Middelwijk alert ingreep voorkwam hij de 1-0. Ondanks deze ingreep was Anil Merçan toch nog in de rebound dichtbij de openingstreffer, die voorkomen werd door Virgil Deen.

Het mocht inmiddels wel duidelijk zijn dat Ajax zichzelf ook uit de wedstrijd speelde na de prima start. Omdat aanvallend bij Ajax de gevaarlijkste aanvaller vaak Lars Middelwijk bleek en de overige flankspelers nog niet thuis gaven, werd spits Tristan Buis amper gevoed. DOVO had in ieder geval wel een speler die continu voor gevaar zorgde. Het was Lulinho Martins die in de 36e minuut wederom Anil Merçan bediende, maar opnieuw hield Virgil Deen Ajax op de been. Pas in de 39e minuut was uitblinker van vorige week Anouar Moussa dreigend, met een gekruld schot voor pas de tweede serieuze kans voor Ajax. DOVO kreeg er veel meer. Zo ook in de 42e minuut, toen Rodney Kamp Nick Hak vrij zette voor Virgil Deen. De goalie liet de natte bal glippen, waardoor de bal op de paal belandde en vervolgens met wat geluk weer in zijn handen kwam.

Ook na de pauze waren de intenties van beide teams prima, maar al snel bleek dat DOVO zijn zaakjes toch weer veel beter voor elkaar had dan Ajax. Opnieuw kroop Ajax in de 56e minuut door het oog van de naald, nadat Nick Hak de bal voor het inglijden had na en prima aanval via Timo Pluk en Lulinho Martins. Stefan Smal was bij Ajax inmiddels de voorhoede komen versterken, want dat was hard nodig.

Dat de 0-0 lange tijd op het scorebord bleef, was meer geluk dan wijsheid. Halverwege de tweede helft viel dan toch de 1-0. Deen redde in eerste instantie nog op de inzet van Hak. Maar omdat de bal slecht werd weggewerkt, kon hij uit de kluts alsnog tot scoren komen. Daarna moest Ajax alle zeilen bij zetten om nog een punt over te houden, maar dat lukte niet. Aanvallend loopt het moeizaam, met pas één goal in vier duels. Het was dus niet de blamage van vorig seizoen, maar wel weer een nederlaag.

Volgende week komt Ter Leede op bezoek. Wederom op het sportpark van Only Friends, omdat De Toekomst vanwege de coronamaatrdegelen nog gesloten terrein is.

Tekst: Marcel Wagenmakers