Ajax keert met lege handen terug uit het hoge noorden

Het seizoen van Ajax dreigt als een nachtkaars uit te gaan. De ploeg van Yuri Rose komt niet meer in de problemen van de degradatiestrijd en naar boven kijken lijkt ook geen optie meer na de tweede nederlaag op rij. Jong FC Groningen was de Amsterdammers te slim af: 1-0.

Na de povere vertoning tegen ODIN’59 had Ajax wel wat goed te maken. Dat hadden ze goed begrepen, want vanaf het begin begonnen de Amsterdammers gedreven. Echte kansen bleven aan beide kanten uit. Jong FC Groningen nam regelmatig het initiatief, was misschien iets energieker, maar echt doortastend was de thuisploeg niet. Ook bij de bezoekers was het voorin erg mager bezet en was er weinig ondersteuning voor de eenzame spits Sonny Pronk (volgend seizoen Hollandia).

In de 37ste minuut werd de brilstand doorbroken door de Groningers. Een uithaal van Daniel van Kaam werd gedeeltelijk gekraakt, waarna Marijn Ploem de rebound via de onderkant van de lat binnen schoot. De goede intenties van Ajax kwamen pas na de rust. Het bleef vooralsnog bij een goede kopbal van Roy Deken en een schot van Ricardo Fransberg dat iedere overtuiging miste. Aan de andere kant van het veld dwong Daniel Bouwman doelman Stephan Veenboer tot een knappe redding.

Hoewel Ajax prima weerstand bood tegen de nummer vijf van de ranglijst – na dit seizoen verdwijnt Jong FC Groningen uit de voetbalpiramide – kon het voorin geen potten breken. De beste kansen kwam voort uit vrije trappen van Ruben Adney: over getikt en naast. Ook Kevin Owusu Asare vond doelman Pelle Boevink op zijn weg. Op die manier bleef een verdiende gelijkmaker, op basis van de prima tweede helft, uit.

Ondanks de nederlaag blijven de Amsterdammers twaalfde staan. Met een voorsprong van twaalf punten op de nacompetitiestreep en nog zes wedstrijden te gaan, kan Ajax zich nagenoeg veilig noemen. Volgende week komt subtopper SteDoCo op bezoek. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.