Ajax kent geen enkel probleem met Zuidvogels

Ajax heeft tegen promovendus Zuidvogels goed aan het zelfvertrouwen gewerkt in de zaterdag Hoofdklasse B. De oude club van trainer Jorg Smeets werd met 5-2 huiswaarts gestuurd. Winnen was noodzakelijk na de ongelukkige nederlaag vorige week tegen Berkum en de topper bij Excelsior’31 in het vooruitzicht.

De Amsterdammers kenden met recht een droomstart. Zonder zelf één kans te hebben gecreëerd, stond er na tien minuten een 2-0 voorsprong op het scorebord. Eerst werd een vrije trap van Lars Middelwijk door Hidde van Erkel in zijn eigen doel gekopt en even later benutte Bilal el Amrani een strafschop nadat Kennet Mis-Danso onderuit werd gehaald. Met deze riante voorsprong kon Ajax het duel ook voetballend steeds meer naar zijn hand zetten.

In de negentiende minuut leverde dit zelfs de 3-0 op. Zakaria el Biyar kon alleen op doelman Frank Mol af, die hij beheerst passeerde. Pas daarna kon ook Zuidvogels, onder leiding van Juan Fernandez Coto (ex-trainer De Dijk, red.), het eerste gevaar stichten. Doelman Stephan Veenboer keerde de inzet van Jorik van Ruiswijk. Vlak daarna lag ook de vierde treffer in het doel van de gasten uit Huizen. Met een fraaie lob liet Stanley Akoy doelman Mol kansloos: 4-0.

Ondanks de zeer ruime voorsprong verloor een slordig en laconiek Ajax langzaam de grip op het duel en bleef Zuidvogels, zelfs vanuit geslagen positie, in de wedstrijd. Na ruim een halfuur spelen kregen de gasten loon naar werken met een eretreffer. Steve Promes, oud-Ajacied, tekende voor de 4-1 ruststand. Al vrij snel na de hervatting werd de marge zelfs teruggebracht tot 4-2 via Danny Roozendaal.

Zuidvogels ging erin geloven, maar deze ijdele hoop werd al snel de kop ingedrukt door El Amrani. Met een halve volley promoveerde de spits een voorzet van Middelwijk tot een doelpunt: 5-2. Daarmee leek het duel weer in het slot te zijn gegooid. Ajax kreeg de controle over de wedstrijd terug en was via Misa-Danso (paal) dicht bij de 6-2. Aan de ander kant moest Maurice Renger negen minuten voor tijd een bal van de lijn halen om de 5-2 eindstand op het scorebord te houden.

Volgende week gaan de Amsterdammers in Rijssen op bezoek bij koploper Excelsior’31. Na een nederlaag tegen Berkum krijgt Ajax daarmee een nieuwe kans om de sprong te maken en zich echt te mengen in de strijd om het kampioenschap. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.