Ajax klimt door benauwde zege bij Berkum naar tweede plek

In de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe jaar heeft Ajax direct goede zaken gedaan. De ploeg van Jorg Smeets won de lastige uitwedstrijd bij Berkum met 1-2 en klom daardoor naar de tweede plaats in de zaterdag Hoofdklasse B. De Amsterdammers zagen wel bepalende spelers Bilal el Amrani en Stanley Akoy met een rode kaart vertrekken.

Door een aantal personeelsproblemen in de achterhoede werd de in de winterstop overgekomen Chima Bosman (ex-Roda JC en NEC) door Smeets direct voor de leeuwen gegooid. In de openingsfase kozen beide ploegen schoorvoetend de aanval, die dan meestal stierf in schoonheid. Tot de veertiende minuut. Er gebeurde vrij weinig, maar toen zag Jack van Moerkerk zijn kans schoon om van afstand uit te halen en schoot de bal wonder boven wonder in de verre bovenhoek: 0-1.

Lang kon Ajax niet genieten van deze voorsprong. Ruim een minuut later lag de gelijkmaker er al in. Nadat in eerste instantie een voorzet werd weggewerkt, kwam de bal voor de voeten van Ruud Wellenberg die met deze kans wel raad wist: 1-1. Ondanks deze twee treffers kwam het duel niet echt los. Beide doelmannen hadden een rustige middag.

Na de rust pakten de Amsterdammers het weer goed op. Stanley Akoy trof op aangeven van Bilal el Amrani de paal. Diezelfde El Amrani kon in de 53ste minuut het veld verlaten vanwege een tweede gele kaart na een late tackle. Daardoor moest Ajax de laatste veertig minuten uitspelen met tien man. Berkum ging met een man meer fanatieker voetballen, maar ondanks het ondertal slaagden de gasten erin weer aan de leiding te komen. Doelman Van Hoof kon zijn vingertoppen nog tegen een stijlvolle boogbal van Akoy houden en in de rebound was Kenneth Misa-Danso er op tijd bij om de bal in het lege doel te deponeren: 1-2.

Berkum moest aan de bak en drukte Ajax achteruit, maar de verdediging hield moeiteloos stand. Pas in de 77ste minuut hoefde doelman Stephan Veenboer weer handelend op te treden door Jordi Lemmens van het scoren te weerhouden. Vlak voor tijd was de sluitpost enorm belangrijk door zijn ploeg met een bijna onmogelijke redding overeind te houden en een schot van Mark Bloemendaal op de lat uiteen zag spatten.

Ajax en hectische slotfases is dit seizoen geen goede combinatie. Nu lukte het om de voorsprong over de streep te trekken. Dat moest wel met negen man, want in de blessuretijd protesteerde Akoy dusdanig heftig dat scheidsrechter Winkel hem een directe rode kaart gaf. Invloed op de eindstand had het niet, want de Amsterdammers konden de drie punten bijschrijven.

Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.