Ajax moet hoofd buigen voor ODIN’59

Ajax kan voorlopig niet de stap naar het linkerrijtje van de Derde Divisie zaterdag maken. De ploeg van Yuri Rose ging op eigen veld met 1-2 onderuit tegen ODIN’59. De schade blijft enigszins beperkt, want de Amsterdammers behouden de twaalfde plek.

Vanaf de eerste minuut moest Ajax het initiatief aan de Heemskerkers, die iets wilden goedmaken van de 1-3 nederlaag eerder dit seizoen, laten. In de zevende minuut was ODIN’59 al trefzeker. Een inworp van toekomstig Ajax-aanwinst Mitchel Bormann werd verlengd, waardoor Thom De Vries de 0-1 binnen kon koppen. De thuisploeg kwam maar niet in de wedstrijd en het was bijna schrijnend om te zien dat de eerste twintig minuten volledig gedomineerd werden door ODIN’59. Echt veel uitgespeelde kansen leverde dat de bezoekers niet op.

Het duurde tot de 23ste minuut voor het eerste Amsterdamse gevaar. Een uithaal van Sonny Pronk werd door Ron Scheffer uit de doelmond gehaald. ODIN’59 bleef de bovenliggende partij, al krabbelde Ajax langzaam overeind. De gasten waren gedrevener en straalden veel meer uit dat de fletse Amsterdammers. Dat werd enkele minuten na rust genadeloos afgestraft. De Vries was het eindstation van een mooie aanval om zijn tweede van de middag te maken.

Na de 0-2 zag Ajax klaarblijkelijk het licht, want met meer energie in het spel kreeg de thuisploeg ook een paar goede kansen. Ricardo Fransberg vond de ervaren doelman Barry van Dijk op zijn weg. Dat overkwam ook Kenneth Misa Danso, al wist de aanvaller in de rebound alsnog voor de aansluitingstreffer te zorgen: 1-2. Ajax was los, de bal werd steeds beter rondgespeeld en een gelijkmaker leek een kwestie van tijd. Daar had Fransberg in de 68ste minuut voor zorgen toen hij Van Dijk tegenkwam.

Het ontbrak de Amsterdammers aan de juiste finesse om de stugge ODIN’59-defensie stuk te spelen. Het had misschien wel een stukje makkelijker gemaakt kunnen worden, al ontsnapte Scheffer aan een rode kaart nadat hij zijn frustraties over het niet uitschieten van een bal (wegens een blessure) botvierde op Jack van Moerkerk. Ondanks een slotoffensief bleef Ajax machteloos en moest het een 1-2 nederlaag slikken.

Ondanks de verliespartij behoudt Ajax de twaalfde plek. Volgende week gaat de ploeg van Yuri Rose op bezoek bij de beloften van FC Groningen. De huidige nummer vijf van de ranglijst stapt na dit seizoen uit de competitie. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.