Ajax neemt een punt mee na bezoek aan ACV

Voor het eerst in de historie ging Ajax in competitieverband op bezoek bij ACV in Assen. Konden de Amsterdammers verder bouwen op het knappe gelijkspel van vorige week tegen Harkemase Boys?

Ajax leek inderdaad voort te borduren op het prima veldspel van vorige week. Want al in de tweede minuut was het Tristan Buis die Kenneth Misa Danso vrij speelde voor doelman Ben Wormmeester. Echter het vizier was nog niet juist afgesteld, waardoor de sluitpost eenvoudig het schot van Misa Danso kon keren. Gaande weg de eerste helft ontstond er een boeiend gevecht, waarbij inzet en strijd de boventoon voerde. De thuisclub nam het heft wat steviger in handen en was aan de bal gewoonweg dreigender dan Ajax. Grote kansen leverde dit echter niet op. Wel moest de Ajax defensie met regisseur Carlos Opoku weer in de gelederen alle zeilen bijzetten.

Ajax had ondertussen ook zijn momenten en kwam regelmatig goed voetballend door Drentse defensie heen. Maar het euvel van Ajax is inmiddels bekend: scorend vermogen. Het leukste gedeelte werd bewaard voor de laatste gedeelte. ACV was wat venijniger en krachtiger aan de bal en bracht Ajax aan het wankelen. Allereerst was het Freddy Quispel die Toufik Faraouni in staat stelde uit te halen, maar Virgil Deen redde knap. Toch was de rebound voor Freddy Quispel, die zijn schot zag stranden in het overvolle doelgebied. In de 40e minuut na en corner vanaf links was het Daniel Schans, die op artistieke wijze de bal op doel wist te schieten. Maar daar stond Tristan Buis die al koppend op de doellijn redding bracht. Ruim 2 minuten later was het andermaal alle hens aan dek voor Ajax en ook nu weer gingen alle credits richting de sterk keepende Deen, die de pegel van Mark Jagt onschadelijk maakte. De doelman hield Ajax in de wedstrijd en zo kwam de 0-0 ruststand op zijn conto te staan.

Na rust leek het erop dat ACV wat moeizamer uit de kleedkamer was gekomen. Waarschijnlijk heeft Sander Middelbeek ook wat puntjes op de i gezet in de pauze en zo oogde Ajax wat frisser en zo mocht het aanspraak maken op de eerste grote kans van de tweede helft. In de 57e minuut, toen Jip Bartels over rechts werd weggestuurd. Zijn bekeken schot werd uitstekend gekeerd door doelman Wormmeester. Toch herpakte ACV zich weer en werd het wederom zeer boeiend. Ajax moest attent blijven. Er waren nog steeds momenten dat het maar ternauwernood goed af liep voor de Amsterdammers. Zo was Gijs Jasper in de 73e minuut bijna succesvol voor de thuisclub. Een mooi moment was er in de 78e minuut, toen Niels de Vries (zaterdag 2) zijn officiële debuut maakte in Ajax Zaterdag 1.

Ondertussen bereikten we de slotfase waar het weer ouderwets alle kanten op kon gaan. Want ondanks dat Ajax geen hele grote kansen meer wist af te dwingen, kwamen de Amsterdammers er af en toe best dreigend uit. Ook ACV zette nog aan, maar miste voor de goal de finesse om Ajax echt te bedreigen waardoor het duel eindigde zoals het begon: namelijk in 0-0. De thuisclub zou ongetwijfeld met het meeste chagrijn van het veld gelopen zijn, omdat het diverse kansen en mogelijkheden onbenut liet.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers