Sander Middelbeek - Foto: Rob van Vliet

Ajax onderuit bij Hoek

Met een goed gevoel reisde Ajax zaterdag al vroeg af richting Zeeuws Vlaanderen, voor het duel met Hoek. De Zeeuwse ploeg kwam net als Ajax pas na de winterstop goed op stoom en dus was het afwachten hoe de verhoudingen zouden liggen.

Ajax kwam prima uit de startblokken. Al in de eerste minuut werd een voorzet van Kenneth Misa Danso onbedoeld getransformeerd tot levensgrote kans, die doelman de Vroe vervolgens over de lat tikte. Maar de thuisclub had ook zijn antwoord klaar en in de vierde minuut pegelde Istvan Bakx de bal diagonaal op de paal. Het was de rebound van een inzet van Rik Impens, waarop Virgil Deen redding bood.

De toon was gezet en onder lenteachtige omstandigheden werd het publiek getrakteerd op en open duel. Ajax bleef brutaal de aanval zoeken en met name over de linkerkant zorgde Misa Danso voor dreiging. Zo ook in de elfde minuut, toen doelman De Vroe het gekrulde schot van de rappe aanvaller maar net over tikte. Het spel golfde op en neer, waarbij Ajax misschien een licht veldoverwicht had. Dat de nul nog op het scorebord stond, was vooral te danken aan de Zeeuwse doelman. Halverwege de eerste helft greep hij opnieuw goed in bij een indraaiende corner van Timo van Roemburg.

Een grote tegenvaller was vervolgens het uitvallen van Misa Danso. Later bleek dat de wissel vooral uit voorzorg was, maar de aanval van Ajax werd er wel door ontregeld. De formatie van Sander Middelbeek kreeg in de 37e minuut nog een grote mogelijkheid, toen Carlos Opoku maar net naast kopte uit een corner. Maar bij rust stond het nog 0-0.

Na rust was de eerste echte kans opnieuw voor Ajax. In de 51e minuut werd Romano de Jonge bediend door Michel van Aggele. Maar zijn uithaal was niet krachtig genoeg om De Vroe te verontrusten. Het tweede bedrijf was vervolgens een stuk minder aantrekkelijk. Een gelijkspel leek steeds meer een uitslag te zijn waar Ajax tevreden mee kon zijn. Maar Hoek dacht daar duidelijk anders over. Ruben de Jager bracht de bal vanaf de linkerkant strak voor de goal, waar Ajax zich liet verrassen door de inlopende Gertjan Martens. Van dichtbij kon hij de bal achter Deen schieten: 1-0.

Zo moest Ajax er opeens een slotoffensief uit persen om een resultaat te boeken. Dat lukte niet en in blessuretijd ontsnapte Ajax zelfs aan 2-0, toen een vrije trap van Bakx met moeite onschadelijk werd gemaakt. Zo werd het een 2,5 durende terugreis met een wrange bijsmaak.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers