Home / Algemeen / Ajax onderuit tegen Excelsior ’31
Sander Middelbeek - Foto: Rob van Vliet

Ajax onderuit tegen Excelsior ’31

Zaterdag nam Ajax een punt mee uit Harderwijk, nog geen 48 uur later moest het weer aan de bak tegen Excelsior ’31. Dat duel eindigde voor de Amsterdammers zonder punten.

In het eerste kwartier waren beide teams redelijk aan elkaar gewaagd, het spel golfde op en neer. Ajax kreeg in de zevende minuut de eerste mogelijkheid via Kaj de Jong. Maar Excelsior ‘31 nam pardoes de leiding in de zeventiende minuut, toen Simon Seppenwoolde aan de rechterkant zijn vrije trap de 16 meter in stuurde. De gehele Ajax-defensie reageerde apathisch, waardoor Hielke Penterman simpel kon binnen tikken voor de 0-1, tot woede van Virgil Deen. Vanaf dat moment deelden de bezoekers uit Rijssen de lakens uit. Het veldspel zag er gewoon inhoudelijk beter uit. Ajax moest lijdzaam toezien dat Virgil Deen zoals al zo vaak de schade beperkt hield in de 28e minuut toen Niels Leemhuis verwoestend uithaalde, maar de katachtige reflex die volgde was even zo knap. Het aanvalsspel van Excelsior ’31 oogde gewoon veel soepeler dan de wat stroeve opbouw aan Amsterdamse kant.

Rond het half uur moest Kaj de Jong het veld verlaten voor Kenneth Misa Danso en dat werd niet veel later gevolgd door een unieke mogelijkheid voor Ajax. Lesly de Sa ontsnapte, maar de uitbraak werd onderbroken door Pim ten Have, die niet mocht mopperen met geel. Het waren speldenprikken die Ajax uitdeelde. Aan de andere kant was er veel meer dreiging. Zo ook in de 37e minuut, toen wederom Niels Leemhuis zijn schot gekeerd zag worden door Deen.

Na de pauze liet Ajax een ander gezicht zien. Al kwam het eerst nog goed weg, toen Lars Middelwijk Penterman op de rand van het strafschopgebied tegen hield. De vrije trap leverde niets op. Ajax was vlak daarna wel dicht bij een doelpunt. Anthony van Zaltbommel moest zich strekken bij een inzet van Michel van Aggele en even later was het Romano de Jonge die de doelman op zijn pad vond. De Amsterdammers kwamen na rust beter voor de dag en Misa Danso had na ruim een uur de 1-1 moeten maken. Hij treuzelde echter te lang, waardoor zijn schot alsnog geblokt kon worden. Een kwartier voor tijd was ook Jip Bartels dicht bij de gelijkmaker, maar hij knalde op de paal.

Omdat Ajax zocht naar de gelijkmaker, ontstonden er ook ruimtes voor Excelsior ’31. Invaller Sander Thomas had de 0-2 op zijn schoen, maar Deen redde. Aan de andere kant was Van Aggele weer gevaarlijk, maar trad Van Zaltbommel wederom goed op. Zo bleef het bij 0-1 en moest Ajax het doen met complimenten voor een goede tweede helft, maar zonder punten. En die punten zijn inmiddels hard nodig, want slechts één punt scheidt Ajax nog van de nacompetitie.

Volgende week wederom een ontzettend belangrijk duel, dan tegen VVSB. Die ploeg staat op dit moment zestiende. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie Zaterdag

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)