Ajax ook tegen Hoek hard onderuit

Een week geleden maakte Ajax duidelijk en valse start in de Derde Divisie zaterdag, met een 0-4 nederlaag tegen DVS ’33. Dit weekend stond voor Ajax een verre uitwedstrijd op het programma en al vroeg in de ochtend werd de reis naar Hoek aangevangen. Was Ajax dit keer wel meteen bij de les?

Bekijk hier de stand in de Derde Divisie zaterdag

Het antwoord was nee: slechts 7 minuten hield Ajax het vol. Op aangeven van Karim Bannani volgde een verwoestende uithaal van Requillo Vandepitte, die de handen van het thuispubliek op elkaar kreeg (1-0). Opnieuw liep Ajax al vroeg achter de feiten aan, dat beeld veranderde nauwelijks want nog geen 9 minuten later leek het duel al in het slot gegooid te worden door hsv Hoek dat in de persoon van Rik Impens de kwetsbare defensie van Ajax verbouwereerd achter zich liet (2-0).

De ambitieuze thuisploeg was gewoon dreigender, meer gedreven en sneller in alles wat ze deden en Ajax leek nog in de vakantiemodus te staan. De opbouw was traag of beter gezegd gewoon niet doortastend genoeg en pas in de 26e min zagen we en glimp van kwaliteit aan Ajax zijde toen Ricardo Fransberg  doelman De Jonghe op zijn pad tegen kwam.  Het was het startsein van Ajax om beter in de wedstrijd te geraken, zonder dat dit overigens veel dreiging richting doelman de Jonghe opleverde. De thuisploeg leek even wat gas terug te nemen en zo kon Ajax zich enigszins herstellen in het laatste gedeelte van de 1e helft die overigens nog steeds door hsv Hoek werd geregisseerd.

Hoop houden

Ajax mocht een tijdje hoop houden om het tij in de tweede helft te keren, maar na een minuut of 65 maakte Hoek aan die illusies een einde. De 3-0 van Rik Impens was de inleiding voor een fase waarin Ajax pijnlijk en kinderlijk eenvoudig over de Zeeuwse knie werd gelegd. Bijna iedere aanval over de vleugel, bijna iedere hoge bal voor het doel leverde zoveel paniek en onrust op dat het niet anders kon dat de teller op het scorebord verder zou oplopen. Dat gebeurde inderdaad vier minuten na de derde goal, toen op identieke wijze als bij de derde goal  Erwin Franse de (4-0) binnen liep.

Eretreffer

De euforie werd hsv Hoek ruim een minuut later iets teveel toen pardoes invaller Ralph Jurka de geheel vrijstaande Kenneth Misa Danso bediende. Danso liet daarmee het eerste competitiedoelpunt van Ajax dit seizoen aantekenen. Ondanks dat invaller Jurka veel meer beleving bracht in het Amsterdamse kamp, was de 4-1 slechts en mini pleistertje voor het bloeden. Want de 5-1 viel al in de 75e minuut, de Ajax defensie stond andermaal machteloos toe te kijken hoe Erwin Franse simpel kon binnen koppen. Ajax leek onder de voet gelopen te worden, maar toch was daar zowaar weer en goede mogelijkheid voor Ajax toen Ralph Jurka zijn inzet gestopt zag worden door doelman de Jonghe.

Maar nog geen twee minuten later moest doelman Veenboer voor de zoveelste maal ingrijpen en vloerde Rik Impens, die daarmee en strafschop verdiende.  Echter Stephan Veenboer pareerde op schitterende wijze de inzet van Ruben de Jager  en was daarmee één van de spelers die wel een ruime voldoende haalde. Ajax kreeg drie minuten later alsnog de 6-1 om de oren. De rebound op een schot van Ruben de Jager was en simpele prooi voor Rik Impens. Hij maakte daarmee zijn derde van de middag.  Ajax snakte naar het einde en het verlossende eindsignaal van scheidsrechter Vries klonk dan ook als muziek in de oren. Volgende week mag Ajax het andermaal in Zeeland proberen, dan tegen vv Goes.

Tekst: Marcel Wagenmakers