Ajax op karakter voorbij DFS

Zaterdag Hoofdklasser Ajax heeft zich goed herpakt van de nederlaag vorige week tegen koploper Eemdijk. Op bezoek bij DFS in Opheusden won de ploeg van Jorg Smeets met 1-2. Clubtopscorer Kenneth Misa Danso werd een kwartier voor tijd met een rode kaart van het veld gestuurd.

Ajax begon niet overtuigend op het hobbelige en droge grasveld in Gelderland. De thuisploeg was een stuk energieker en bij de eerste grote mogelijkheid van DFS was het na zeven minuten direct raak. Na een goede steekbal van Mark Harlaux verdween de diagonale uithaal van Lucien Dors in het Amsterdamse doel: 1-0. De bezoekers leken nog niet door te hebben dat de wedstrijd was begonnen en ontsnapten even later toen Thijs Hendriks een goede mogelijkheid onbenut liet.

Pas na negentien minuten liet Ajax de eerste tekenen van leven zien. Jack van Moerkerk probeerde doelman Peter Veeneman uit te testen met een hard schot; meer konden zij aanvallend niet laten zien in de eerste helft. De opbouw van de Amsterdammers was vaak te traag en slordig en DFS was veel feller.

De gasten begonnen veel beter aan de tweede helft dan het begin van de wedstrijd. Aanvallen liepen een stuk vlotter en dit zorgde ook voor de nodige dreiging. DFS-verdediger Marijn de Kler verslikte zich na een klein uur spelen in een onschuldige balaanname, waar Cedric Main van kon profiteren voor de gelijkmaker: 1-1. Nog geen zes minuten later had Ajax zelfs de voorsprong te pakken. Tim de Jong werd opzichtig vastgepakt bij een vrije trap van Kenneth Misa Danso. De scheidsrechter wees terecht naar de stip en vanaf elf meter maakte Edwin Soenarto geen fout voor de 1-2.

Ajax had de wedstrijd omgedraaid en kon vervolgens steeds meer zijn eigen stempel op het duel drukken. Invaller Bilal el Amrani was dicht bij de genadeklap, alleen ging zijn kopbal een kwartier voor tijd rakelings over. Terwijl de Amsterdammers alles onder controle hadden, liet Misa Danso zich in de 77ste minuut even gaan. De aanvaller deelde een klein tikje uit aan De Kler, eentje die door scheidsrechter Hensgens werd beoordeeld als natrappen. Misa Danso kon met een rode kaart alvast de kleedkamers opzoeken en Ajax moest met tien man standhouden.

DFS koos ervoor om een slotoffensief te starten, door telkens aanvallers Remy Raterink en Alex Scheffer te zoeken, maar ondanks een aantal hachelijke situaties bleef Ajax overeind. Op karakter werden de drie punten, na geen al te beste wedstrijd van Amsterdamse zijde, binnengesleept.

De ploeg van Jorg Smeets gaat nog altijd aan de leiding in de derde periode. Komende week maakt Ajax op woensdagavond een uitstapje naar de districtsbeker voor de halve finale tegen stadsgenoot JOS/Watergraafsmeer. De competitie wordt op 12 mei hervat met de thuiswedstrijd tegen het Sparta Nijkerk van Imdat Ilguy (volgend seizoen AGB). Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.