Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

Ajax opent competitie met nipte nederlaag

Na en korte voorbereiding met slechts 4 oefenduels kon Ajax vorige week zijn eerste officiële wedstrijd in winst omzetten, tegen EVV Echt voor de beker. Zaterdagmiddag lukte dat bij de eerste competitiewedstrijd tegen DVS ’33 niet: 0-1.

Bekijk hier alle uitslagen en de stand in de Derde Divisie Zaterdag

Na een minuut stilte voor de onlangs overleden Martin Wiggemansen (64) rolde de bal weer na bijna 11 maanden noodgedwongen pauze. Ajax, dat begon zonder de licht geblesseerde Eyong Enoh, stond direct zwaar onder druk. Al in de tweede minuut moest de ver uitgelopen Virgil Deen een overtreding maken waar een vrije trap uit voortkwam. Deze werd genomen door oud prof Stef Nijland, die op de vuisten van Deen schoot. De rebound werd net naast geschoten door Tarik Evre. Ajax werd onder druk gehouden en opgejaagd en maakte in alle linies en nerveuze, onzekere indruk. De gasten uit Ermelo hadden de teugels stevig in handen en buiten een schot van Stefan Smal kon Ajax in het eerste kwartier alleen apathisch toe kijken.

Ondertussen was in de 10e min Serginho Sanches geblesseerd van het veld gegaan en werd hij vervangen door Lars Middelwijk. Zijn gretigheid in combinatie met zijn aanvallende impulsen gaven Ajax wat meer kleur. Ondanks dat het veldspel er wat beter uitzag en DVS ’33 het gaspedaal iets minder diep indrukte, bleef Ajax maar met moeite op de been. Vlak voor rust ontsnapte Ajax aan een achterstand nadat doelman Deen wederom veel risico nam bij het verlaten van zijn doel, waardoor Benjamin Roemeon de bal over de keeper heen kon wippen. Echter vlak voor de doellijn was het Dico Koppers, die ternauwernood de 0-1 kon voorkomen.

Na de pauze werd de geblesseerde doelman Virgil Deen vervangen door Ruben Zandwijken. Tot de 56e minuut leek het erop dat we hetzelfde spelbeeld zouden krijgen als voor rust. Toen kreeg DVS ’33 namelijk een strafschop, nadat de sliding van Stany Dankerlui bestraft. Ali Akla scoorde beheerst 0-1. In de 61e minuut was het de uitstekend ingevallen Lars Middelwijk die de bal uit een vrije trap voor het doel slingerde, waarna in de kluts Michel van Aggele de bal van dichtbij op doelman Daan Huiskamp schoot. Met Sercan Yilmaz en Jip Bartels als verse krachten deed Ajax vol mee in het levendige sportieve duel.

In de 80e minuut konden Quincy Veenhof en Benjamin Roemeon het duel beslissen, beiden liepen alleen op doelman Zandwijken af, maar aarzelden te lang. Daardoor kon Carlos Opoku de 0-2 voorkomen. De corner die daaruit volgde werd door Stef Nijland gekopt, maar Ruben Zandwijken bewees eens temeer zijn waarde in het tweede bedrijf. Het slotakkoord was voor Ajax, toen Jip Bartels door de defensie glipte. Vlak voor dat hij uit kon halen werd hij licht geraakt, maar de scheidsrechter gaf voordeel en het schot van Bartels ging naast.

Een nipte nederlaag dus, al was dat vooral omdat DVS ’33 vergat om het duel eerder te beslissen. Het gaf Ajax daardoor kansen om terug te komen, maar daar slaagde het niet in. Volgend weekend wacht voor Ajax de lange tocht naar vv GOES.

Tekst: Marcel Wagenmakers