Home / Algemeen / Ajax raakt flink op schot in Huizen

Ajax raakt flink op schot in Huizen

Is er voor Ajax toch nog een kans om te strijden voor het kampioenschap van de zaterdag Hoofdklasse B? De ploeg van Jorg Smeets deed zelf wat het moest doen, winnen van hekkensluiter Huizen (0-5), en ziet de concurrentie telkens punten morsen. Daardoor staan de Amsterdammers nu weer derde, op vijf punten van koploper Eemdijk.

Na een ambitieus begin van Huizen, met kansen voor Thomas Malolepszy (stuitte op doelman Stephan Veenboer) en Lucas van Esterik (rebound), groeide Ajax langzaam in het duel. Met wat geluk kwamen de gasten na een kwartier zelfs aan de leiding. Een vrije trap van Kenneth Misa Danso werd door iedereen verkeerd ingeschat en verdween tot ieders verbazing in het net: 0-1. Enkele minuten later had rechtsback Chima Bosman de verdubbeling op zijn schoen, alleen werd zijn inzet door doelman Wilco Mackaay naast getikt.

Ook Veenboer moest zijn kunsten tonen om Quincy van Waveren van scoren af te houden. Beide ploegen deden weinig voor elkaar onder, al verdubbelde Ajax vlak voor rust de voorsprong. Zakaria el Biyar, vorig seizoen nog te zien in het shirt van Huizen, deed zijn oude club pijn door de 0-2 te maken.

Waar Ajax de laatste weken in soortgelijke situaties naliet een wedstrijd te beslissen, leken de Amsterdammers hun lesje te hebben geleerd. Nadat Randy Onuoha iets probeerde terug te doen namens Huizen – zonder succes – gooiden de gasten het duel tien minuten na de rust in het slot. El Biyar zette Ricardo Fransberg met een knappe steekbal vrij voor Mackaay, die de spits met een tergend langzaam schotje passeerde voor de 0-3.

Omdat er hierna meer ruimte ontstond, kon Ajax steeds frivoler voetballen. Misa Danso miste een ultieme kans op de 0-4 door de bal op één meter van het doel tegen Mackaay aan te schieten, waarna de sluitpost ook een inzet van Stanley Akoy tegenhield. Diezelfde Akoy stond een kwartier voor tijd met een indrukwekkende solo aan de basis van de 0-4 van Fransberg. Nadat Van Waveren een dot van een kans op de eretreffer onbenut liet, pikte invaller Celso Uhlenbeek in de 85ste minuut ook zijn treffer mee: 0-5. De credits voor deze treffer gaan naar Bosman, die de bal panklaar afleverde na een uitstekende rush over het veld.

Dinsdag maakt Ajax een klein uitstapje naar de districtsbeker, waarin het met Zuidvogels (de oude club van Smeets, red.) strijdt om een plek in de landelijke TOTO KNVB Beker. Enkele dagen later wordt de competitie op eigen veld hervat tegen Urk. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Verslag Marcel Wagenmakers
Foto Orange Pictures

Send this to a friend