Ajax schaart zich door eclatante zege op Zuidvogels bij laatste vier in districtsbeker

Voor de tweede keer binnen vier dagen is zaterdag Hoofdklasser Ajax met een grote glimlach uit Huizen vertrokken. Na de 0-5 overwinning op de plaatselijke SV won de ploeg van Jorg Smeets nu met 0-4 van competitiegenoot Zuidvogels, waarmee de halve finale van de districtsbeker werd bereikt.

De Amsterdammers begonnen niet goed aan het duel. Een kopbal van Zuidvogels-spits Niels van der Zaal werd door doelman Jan Ziere over het doel getikt en de daaruit volgende hoekschop schampte zelfs de lat. Pas na een minuut of twintig kwam Ajax beter in de wedstrijd. Een schot van Kenneth Misa Danso eindigde tegen de lat en even later miste de aanvaller op een haar na het doel. Het overwicht dat de gasten hadden genomen, werd in de 35ste minuut uitbetaald. Met een messcherpe voorzet liet Misa Danso spits Ricardo Fransberg de 0-1 aantekenen.

Ajax had de regie in handen, maar moest waken voor de frisse aanvallen van het dappere Zuidvogels. Via Van der Zaal was de thuisploeg vlak voor rust dicht bij de gelijkmaker. Die bleef uit, waarna Ajax in het begin van de tweede helft gelijk orde op zaken. Nu was Fransberg de aangever op Misa Danso, die met een bekeken hakbal achter het standbeen de 0-2 scoorde.

Zuidvogels fungeerde steeds meer als figurant op het feestje dat Ajax aan het creëren was. In de 52ste minuut kon doelman Frank Mol nog redding brengen op een schuiver van de ontketende Misa Danso en enkele minuten later werd de sluitpost alsnog geklopt. Opnieuw kwam de assist van Fransberg, wiens voorzet door Zakaria el Biyar perfect werd afgerond: 0-3.

Het aanvalstrio Misa Danso-Fransberg-El Biyar werkte uitstekend samen. Ook de 0-4 kwam hieruit voort. De voorzet was van El Biyar, de afronding van Misa Danso voor de eclatante 0-4 voorsprong. Zuidvogels, dat zo goed aan het duel was begonnen, vreesde onder de voet te worden gelopen door Ajax. Dat bleef de thuisploeg beperkt omdat invallers Lars Middelwijk en Maurice Renger niet tot scoren kwamen.

Op de Amsterdamse zege viel niets af te dingen. Ajax laat zien aan het scorend vermogen te hebben gewerkt en heeft zich nu bij de laatste vier geschaard. Dat betekent bovendien dat zij volgend seizoen starten in de voorronden van de landelijke TOTO KNVB Beker. Kijk hier voor alle uitslagen in de districtsbeker.

Verslag: Marcel Wagenmakers
Archieffoto: Richard Maertens