Ajax speelt zich veilig tegen SteDoCo

Ajax heeft zich vijf wedstrijden voor het einde van de competitie verzekerd van nog een jaar in de Derde Divisie. Door een knappe 4-2 overwinning op middenmoter SteDoCo is de ploeg van Yuri Rose niet meer in te halen door de concurrentie.

Ondanks dat de veilige haven in zicht leek voor Ajax, konden de Amsterdammers weer een positief resultaat goed gebruiken. Al was het alleen maar om het vertrouwen op te poetsen. Zonder de kersverse vader Stephan Veenboer onder de lat – zijn plek werd ingenomen door Ruben Zandwijken – begon de thuisploeg onrustig. Na drie minuten krulde Bryan Jongeneel een vrije trap om de muur heen voor de 0-1. Ajax bleef moeite houden om zich in het duel te knokken. SteDoCo gunde ze de bal om vervolgens vliegensvlug in de omschakeling toe te slaan. Verder dan een aardige poging van Jesse Wielinga kwamen de bezoekers uit Hoornaar niet.

Vlak voor rust kwamen de gastheren op gelijke hoogte. Op aangeven van Sonny Pronk zorgde Ricardo Fransberg voor de 1-1. Na de theepauze was Ajax – niet voor het eerst dit seizoen – duidelijk agressiever, attenter en dominanter dan de tegenstander. Pronk kreeg twee goede mogelijkheden op de voorsprong, maar zag beide keren doelman Mark Smith goed reageren. In de 64ste minuut viel de 2-1 alsnog. Een verre inworp van Toer Bouwman kwam terecht bij Fransberg, die na wat gerommel de bal in de verre hoek plaatste.

SteDoCo had geen antwoord op de gedaanteverandering van de Amsterdammers. Dit leidde tot enige frustratie, wat ook zichtbaar was in een onbesuisde tackle van Benjamin van Wanrooij op Glenn van Zoolingen, waardoor Van Wanrooij met direct rood kon vertrekken. Ondanks het ondertal slaagden de gasten er ruim een kwartier voor tijd toch in de stand weer gelijk te trekken. Door een te zachte terugspeelbal van Bart Spil werd Vincent Verheul de gelijkmaker gegund.

In de slotfase kreeg Ajax alsnog de beloning voor een meer dan prima tweede helft. Uit een voorzet van invaller Ralph Jurka kopte Kenneth Misa Danso de 3-2 binnen. De ontketende Amsterdammers gooiden twee minuten later de wedstrijd definitief in het slot. Een messcherpe voorzet van Fransberg kon Pronk eenvoudig de 4-2 in het net tikken.

Alleen op basis van doelsaldo zou Ajax nog ingehaald kunnen worden door SJC (dat dan 37 doelpunten moet goedmaken) en daar staan ONS Sneek en VVOG nog tussen. Daardoor kan de ploeg van Yuri Rose zich al veilig wanen. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de Derde Divisie zaterdag.