Ajax verliest van DFS derde topper op eigen veld

Ajax heeft opnieuw een pas op de plaats moeten maken in de zaterdag Hoofdklasse B. De ploeg van Jorg Smeets ging op eigen veld fors onderuit tegen concurrent DFS. Door een 1-4 nederlaag worden de Amsterdammers op de ranglijst gepasseerd en staan zij nu vijfde.

Op eigen veld kende Ajax geen al te beste start. Na acht minuten moest de thuisploeg in de achtervolging en stond er een 0-2 achterstand op het scorebord. Eerst zag de scheidsrechter een strafschop in een duel tussen Ajax-doelman Stephan Veenboer en DFS’er Lucien Dors, waaruit Rutger Worm de score opende: 0-1. Vlak daarna was de oud-prof opnieuw trefzeker door een vrije trap binnen te tikken.

Niet eerder dit seizoen werden de Amsterdammers in het kwartier zo overlopen. DFS kon kinderlijk eenvoudig haar gang gaan op De Toekomst. Pas na twintig minuten toonde Ajax enige tekenen van herstel, dat zowaar werd omgezet in de aansluitingstreffer. Aanvoerder Berry van ’t Land schoot bij de tweede paal raak en dat was pas de eerste doelpoging van de thuisploeg: 1-2. Hierna kwamen zij direct beter in de wedstrijd, al had DFS nog altijd alle touwtjes in handen.

Waar Stanley Akoy vervolgens de lat trof in de jacht op de gelijkmaker, gaven de gasten uit Opheusden Ajax wederom een lesje in effectiviteit. Een vloeiende aanval werd door Worm tot doelpunt gepromoveerd, die daarmee zijn hattrick voltooide: 1-3. De Amsterdamse hoop op een comeback werd hiermee teniet gedaan. Na de rust leek de thuisploeg beter aan voetballen toe te komen, maar was de schade al geleden. DFS leunde achterover en was een enkele keer gevaarlijk. Thijs Hendriks was met een schot tegen de paal het dichtst bij de genadeklap.

Bij Ajax ontbrak het aan absolute overtuiging en stootkracht voorin om DFS-doelman Veeneman serieus uit te testen. Invaller Lars Middelwijk probeerde dit nog in de slotfase en in de rebound kopte Van ’t Land een niet te missen kans over. Tot overmaat van ramp viel vlak voor tijd zelfs de 1-4. Geheel vrijstaand mocht Hendriks de eindstand op het scorebord zetten.

De nederlaag tegen DFS betekende opnieuw een uitglijder op eigen veld van Ajax in een topper. Eerder vertrokken SC Genemuiden en Berkum met de volle buit. De Amsterdammers staan na elf wedstrijden op een vijfde plaats, vier punten achter koplopers Genemuiden en Excelsior’31. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Hoofdklasse B.

Met dank aan Marcel Wagenmakers
Foto’s Richard Maertens

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)