Ajax verrassend onderuit tegen Volendam

Zaterdag Hoofdklasser Ajax is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen met een nederlaag. Eersteklasser RKAV Volendam bleek met 1-2 te sterk voor de ploeg van Jorg Smeets.

Op eigen veld begonnen de Amsterdammers nog zo goed aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten ontsnapte Volendam aan een vroege tegentreffer. Eerst moest Kasper Bond de inzet van Stanley Akoy onschadelijk maken, even later stond de lat een doelpunt van Bilal el Amrani in de weg. Nadat de beloning voor een sterk eerste half uur van de thuisploeg uitbleef, kwam Volendam iets beter in de wedstrijd. Niels Springer mikte net iets te hoog en Niels Joren raakte de bal in kansrijke positie volledig verkeerd.

Na de rust was het Volendam van Sander Middelbeek (ex-trainer JOS, red.) scherper dan Ajax. De ploeg is al iets langer bezig met de voorbereiding, verloor een week geleden nog van Purmersteijn (3-1) en kreeg in Amsterdam wel loon naar werken. Al zat hier ook wat geluk bij. Ajax-verdediger Jake Wollgarten speelde in de 62ste minuut de bal te hard terug op doelman Yassin Roosblad, die verkeerd voor zijn doel stond en de ongelukkige tegentreffer niet meer kon voorkomen: 0-1.

Een kwartier later verdubbelden de gasten de voorsprong. Waar Volendam een strafschop claimde na een onnodige overtreding van Berry van ’t Land, gaf de scheidsrechter een vrije trap op de hoek van het strafschopgebied. Sonny Tol bracht de bal voor het doel en Jens Kras kopte bij de tweede paal de 0-2 binnen.

Pas vlak voor tijd zorgde Ajax voor een beetje dreiging voor het doel van Volendam. Lars Middelwijk schoot na terugleggen van Kenneth Misa-Danso voorlangs en Siver Abdulrahman zag zijn kopbal over het doel gaan. Een individuele actie van El Amrani doorbrak de ban. Na een fraaie solo bracht hij de bal bij Misa-Danso, die in de voorlaatste minuut de aansluitingstreffer op het scorebord schoot: 1-2. Glenn van Zoolingen leek in de blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar doelman Sander Binken wist zijn afstandsschot in twee instanties te keren.

Komend weekend staat Ajax opnieuw tegenover de oranjehemden uit het vissersdorp. Dan komt Jong FC Volendam op bezoek op De Toekomst.