Ajax verrast en weet FC Lisse van periodetitel af te houden

Onder aanvoering van Sander Middelbeek en zijn staf waait er duidelijk en andere wind bij Ajax. Dat bleek vorige week al in Nijkerk, waar Sparta getrakteerd werd op en verrassende nederlaag. Maar werd dit ook zichtbaar tegen koploper FC Lisse, dat bij winst de 1e periodetitel zou winnen?

Al na ruim 1 minuut spelen was het raak, bij de eerste echte serieuze aanval van de Amsterdammers. Stefan Smal gaf vanaf rechts de bal strak voor en bij de eerste paal dook daar Tristan Buis op. Hij schoot de bal langs doelman Eric Cummins. Het ongeloof spatte er bij beide supportersschares vanaf, ieder met zijn eigen interpretatie. De toon was gezet en onder leiding van scheidsrechter Oosting werden voorlopig voor de laatste keer de toeschouwers getrakteerd op en open en levendig duel. Het was bijna vanzelfsprekend dat de gasten furieus en gedreven op jacht gingen naar allereerst de gelijkmaker, dit ging gepaard met vlot verzorgde aanvallen.

Ajax moest in de 15e minuut een tegenvaller verwerken toen Stefan Smal geblesseerd het veld moest verlaten. Michel van Aggele was zijn vervanger. Ajax kreeg bijna en tweede tik te verwerken, toen Tom Noordhoff in de 16e minuut maar rakelings naast schoot. Maar typerend voor Ajax deze middag was de snelle uitbraak daarop volgend, wat eindigde met een schot van Kaj de Jong wat net geen doel trof. De realistische speelwijze van Ajax werd ook nu weer zichtbaar. Ondanks de aanhoudende druk van FC Lisse, met vooroplopend in de strijd bijvoorbeeld Jeffrey Klijbroek, gaf Ajax geen krimp. De organisatie stond als een huis, de linies sloten goed op elkaar aan en met het frisse elan van de herstelde Romano de Jonge op het middenveld oogde het solide.

Na ruim een half uur kwam Ajax 2-0. Een heerlijke bal van Xamm Flemming van achteruit bereikte Van Aggele. Hij bediende De Jong, die de bal in het doel liet belanden. Vijf minuten later was Ajax opnieuw trefzeker. Weer was het de combinatie Van Aggele – De Jong die tot een goal leidde. FC Lisse was verbijsterd en het mocht in de 42e minuut zelfs van geluk spreken dat doelman Eric Cummings alert reageerde bij de tweede paal op het schot van Tristan Buis.

Trainer Bronkhorst greep in en wisselde drie keer, in de hoop het tij te keren. Opnieuw was het balbezit voor Lisse, maar de Ajax-defensie (Middelwijk-Dames-Dankerlui en Flemming) piepte wel maar het werd nog niet gekraakt. Wat FC Lisse ook probeerde, zeker in het eerste kwartier na rust met onder andere een prima mogelijkheid voor Jeffrey Klijbroek: het liep zich vast op de stugge Ajax-defensie. Ondertussen groeide het vertrouwen bij Ajax, dat brutaal zijn momenten pakte. Zo ook in de 66e minuut, toen Van Aggele stuitte op doelman Cummings. Met frisse defensieve krachten (Paul Quasten en Luuk Sleg ) voor de moe gestreden Middelwijk en Jip Bartels maakte Ajax zich op voor de slotfase.

FC Lisse kreeg in de slotfase nog wat kansen, met onder andere David Verweij, maar doelman Ruben Zandwijken had geen drukke middag. Zo boekte Ajax de tweede verrassende zege op rij en staat het opeens weer op een keurige achtste plaats. Volgende week wederom een uitdagende tegenstander: nummer 2 Harkemase Boys.

Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Derde Divisie Zaterdag